Soome eestlaste seas kogub populaarsust EKRE

Soome eestlaste seas kogub üha rohkem toetust konservatiivne rahvaerakond EKRE. Sellele erakonnale prognoositakse 3. märtsil toimuvatel valimistel erakordselt suurt häältesaaki.

Eelmistel valimistel oli EKRE toetus 8,1 protsenti. Nüüd on see kasvanud 17 protsendini. See tähendab, et EKRE on Eestis suuruselt kolmas erakond Kesk- ja Reformierakonna järel. Liikmete arvult on EKRE Eestis suuruselt kolmandal kohal, vahendab Yle.

Ükski teine erakond Eestis pole toetust nii kiiresti niivõrd lühikese ajaga kergitanud, räägib Tallinna ülikooli politoloog Tõnis Saarts. Tema väitel on 2012. aastal asutatud EKRE edu erakordne isegi terves Euroopas.

Eri populistlikke erakondi on tekkinud Euroopas teisigi, aga ükski neist pole nii kiiresti tõusnud suurimate hulka.

Lisaks Eestile teeb EKRE aktiivselt kampaaniat Soomes. EKRE on Eesti erakondadest ainus, mis on loonud oma osakonna Soome. See on nutikas samm, sest Soomes elab ja töötab ligi 100 000 eestlast. EKRE Soome osakond edastab Facebooki küljel erakonna enda meediaväljaande Uued Uudised artikleid.

Facbookis jagatakse nii Eesti postitusi, aga on ka Soomet puudutavaid teemasid. Eeloleval pühapäeval korraldab EKRE Helsingis valimiste päeva. Valimiste nädalavahetusel teeb erakond kampaaniat ja vastab inimeste küsimustele Helsingi Länsiterminaalis.

Soomes elavate eestlaste huvi EKRE vastu on tõusnud. EKRE esimestel kogunemistel oli Helsingis eelmisel sügisel kohal kümmekond inimest, nüüd on neid juba üle 50.

EKRE esindab paljude teiste sarnaste Euroopa parteide eeskujul migratsioonivastaseid ja eurokriitilisi vaateid ning traditsioonilisi pereväärtusi. Ida-Euroopa sarnastele erakondadele omaselt iseloomustab EKRE-t Vene-vastasus.

EKRE toetust kergitas 2015. aasta Euroopa pagulaskriis. EKRE kutsub üles mitte kordama vigu, mida on tehtud seoses pagulastega Rootsis ja Soomes. Eesti on pärast 2015. aastat võtnud vastu ainult 206 kvoodipagulast, kellest pooled on Eestist lahkunud. Viimase 20 aasta jooksul on Eesti vastu võtnud ligi 500 pagulast.

EKRE-t tuntakse ka kui avalikult rassistlikku erakonda, mille üks juhtlausetest on „Kui on must, näita ust!”. Sellised avaldused oleks mujal Lääne-Euroopas, näiteks Soomes mõeldamatud.

EKRE on juba muutnud Eesti poliitilist maastikku. Selleks, et EKRE-ga sammu pidada, on ka teised erakonnad pidanud võtma migratsiooni ja pagulaste küsimuses jäigema hoiaku. Politoloog Saartsi arvates on selline areng murettekitav. Samas ei usu Saarts, et Eestis läheb nagu Ungaris, kus parempopulistid võtsid võimu. Aga on võimalik, et Eestis muutub tervikuna hoiak karmimaks.

Helsingi Eesti Majas toimub täna, 12. veebruaril kell 17-19 valimisdebatt, kus osalevad Eesti erakondade esindajad. Osalevad Kaul Nurm (Vabaerakond), Joonas Laks (Eestimaa Rohelised), Raimond Kaljulaid (Keskerakond), Tõnis Lukas (Isamaa), Rudolf Jeeser (EKRE), Jevgeni Ossinovski (SDE), Taavi Rõivas (Reformierakond), Artur Talvik (Elurikkuse Erakond), Nikolai Degtjarenko (Eestimaa Ühendatud Vasakpartei), Kristiina Kallas (Erakond Eesti 200). Vestlust juhivad ajakirjanik Rain Kooli ja endine Soome suursaadik Eestis Kirsti Narinen. Debatti kantakse üle Tuglase-seltsi veebiküljel.

Äärioikeistopuolueelle ennustetaan Virossa vaalivoittoa – Tutkija: “Suomessa yhtä avointa rasismia tuskin hyväksyttäisiin”

Konservatiivinen kansanpuolue EKRE kalastelee myös Suomessa asuvien virolaisten ääniä.

Kommentaarid
(Külastatud 402 korda, 1 külastust täna)