Soome autoülevaatuste karmistunud nõuete tõttu on paljud autod saanud sõidukeelu

Soome autoülevaatuste uued nõuded hakkasid kehtima 2018. aasta maikuus. Sellest ajast on ülevaatusel läbi kukkunud autode arv mitmekordistunud.

Kui 2018. aasta maikuust kuni aasta lõpuni kukkus ülevaatusel läbi 15 600 autot, siis aasta varem oli samal ajal vastav number vaid 4000, vahendab Ilta-Sanomat.

Numbrid näitavad, et kõige rohkem läbikukkumisi oli seoses pidurite, telgede, rataste ja amortidega. Täpsemalt oli kõige rohkem probleeme rehvide mustri sügavuse ja käsipiduri tõhususega.

Uute nõuete kohaselt peab rehvimuster olema ülevaatusel vähemalt 1,6 mm, alla selle kehtestatakse autole sõidukeeld. Sama juhtub ka siis, kui pidurisüsteem lekib või kui pidurid on korrast ära. Sõidukeelu saanud autot ei tohi liikluses kasutada enne, kui see on korda tehtud.

Uudet pykälät räjäyttivät ajokieltojen määrät moninkertaisiksi – kaksi pääkohdetta erottuu nyt joukosta

Viime toukokuun lopussa käyttöön otetut katsastuksen uudet arvosteluperusteet eivät tuoreimpien tilastojen valossa näy juurikaan hylättyjen katsastuspäätösten määrässä. Eri vikakohteiden perusteella ajoneuvoille annetuissa ajokielloissa kasvu on sen sijaan ollut suurta, ellei suorastaan räjähdysmäistä.Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun Suomen katsastustoimipaikoilla havaittiin aikavälillä toukokuu/2018-joulukuu/2018 yhteensä noin 15 600 ajokieltoon johtanutta vikaa, löytyi vastaavana ajankohtana vuotta aikaisemmin tästä karkeasti vain neljäsosa eli noin 4 000 ajokieltoon johtanutta tapausta.

Kommentaarid
(Külastatud 280 korda, 1 külastust täna)