Politsei: Odinlased on Soomes taas aktiviseerunud

Politsei info kohaselt on Odini sõdalaste liikumine Soomes taas aktiviseerunud, viimasel ajal seoses Oulu vägistamisjuhtumitega, aga ka enne seda.

Odinlaste tänavapatrullide kohta on politseile laekunud juba mitmeid vihjeid, eriti Helsingi piirkonnas. Odinlased on aktiivsed nii tänaval kui ka internetis, vahendab Iltalehti.

Ametivõimud on odinlaste tegevusel kogu aeg silma peal hoidnud. Nüüd, kui nad on taas aktiviseerunud, kogutakse infot juurde. Avaldatud ähvardav video on üks asi, aga selle kõrval vaadatakse, kas sellele järgneb reaalne tegevus.

Odinlaste arvu on raske kindlaks teha. Patrullides ja meeleavaldustel osaleb tavaliselt kümmekond inimest. Arvatavalt on odinlasi kokku sadakond. Täpsemat ülevaadet omab Soome kaitsepolitsei Supo.

Odini sõdalaste liikumine sai alguse 2015. aastal pagulaskriisi ajal. Siis patrulliti kõige aktiivsemalt nii 2015. kui 2016. aastal ning liikumises osales sadu inimesi. Hiljem on odinlased teinud koostööd Põhjamaade vasturinde liikumisega.

Politsei on tahtnud uusnatslike vaadetega Põhjamaade vasturinde liikumist ära keelata ja nüüd kardetakse, et vasturinde liikmed võivad edasi tegutseda odinlaste ridades. Viimasel Soome iseseisvuspäeval marssisid odinlased kõrvuti vasturinde liikmetega haakristiga lippude lehvides.

Odinlased on varem olnud seotud isikuvastaste kuritegudega, näiteks 2017. aastal viskas üks odinlane Oulus süütepudeli varjupaigataotlejate telgi suunas.

Odinlased on patrullinud koos koertega ja pagulaskeskuste lähedal. Odinlastel on olnud kokkupõrked vasakpoolsete kommunistide ja anarhistidega, kes rahvusklike vaadetega odinlasi ei salli. Paljud odinlased on varem kohtulikult karistatud.

Raiskaajanmetsästystä nuijilla, Soldiers of Odinista jo kymmeniä havaintoja – poliisi: Ryhmä on luisumassa natsien uudeksi tuotemerkiksi

Äärioikeistolainen Soldiers of Odin on alkanut aktivoitua jo ennen Oulun seksuaalirikosuutisointia. Poliisihallitus pitää mahdollisena, että toimintaan on vaikuttanut uhka uusnatsien yhdistyksen lakkauttamisesta. Soldiers of Odinin toiminta on lisääntynyt viime loppusyksystä lähtien. Oulun seksuaalirikosepäilyt ovat antaneet sille lisää tuulta alle. Poliisitarkastajan mukaan Odinit tekevät entistä enemmän yhteistyötä uusnatsien kanssa.

Kommentaarid
(Külastatud 331 korda, 1 külastust täna)