Miks ei saanud Soome edukaim sportlane Nykänen riigilt kõrgeimat sportlikku tunnustust?

Soome edukaim sportlane Matti Nykäen ei saanud oma eluajal riigilt kõrgeimat sportlikku tunnustust – kehakultuuri ja spordi suurt teeneteristi.

Soome hokiliidu endine juht Kalervo Kummola märkis hiljuti väljaandes Helsingin Sanomat, et oli teinud vastava ettepaneku, aga seda ei rahuldatud. Kummola ütles, et praegu räägitakse Nykäneni teenetest ja kaalutakse talle koguni riiklike matuste korraldamist, aga tema eluajal meest ei osatud hinnata.

Kummola väitel ei antud Nykänenile seda teenetemärki, kuna toonane haridusminister ei teinud vastavat ettepanekut Nykäneni eluviiside tõttu.

Spordi suure teeneteristi omistab vabariigi president, aga ettepaneku teeb kultuuri- ja spordiminister.

Kuigi spordi suure teeneteristi on saanud kõik varasemad Soome spordikuulsused, siis märkis haridus- ja kultuuriministeeriumi esindaja Hannu Tolonen, et Nykänenil ei jäänud see saamata tema eluviiside tõttu. Nimelt saab korraga see teenetemärk olla vaid 12 inimesel ning seda omistatakse inimestele vähemalt 60-aastaselt, vahendab Ilta-Sanomat.

Kõige värskem spordi suure teeneteristi laureaat on sõudja ja kolmekordne olümpiavõitja Pertti Karppinen (65), kes sai selle 2015. aastal. Matti oleks oma tunnustuse saanud, kui oleks elanud kümmekond aastat kauem.

See tähendab, et Mattil ei jäänud teenetemärk saama mitte eluviiside, vaid tema noore ea tõttu. Neljakordne mäehüpete olümpiavõitja Matti Nykänen suri möödunud nädala pühapäeva ja esmaspäeva vahelisel ööl 55-aastaselt.

Miksi Matti Nykänen ei saanut valtiolta arvokkainta urheilun kunniamerkkiä? Virkamies kiistää Kalervo Kummolan väitteen

Suomen jääkiekkoliiton entinen puheenjohtaja Kalervo Kummola esitti hiljattain Helsingin Sanomissa kovan väitteen Matti Nykäsestä ja arvostetusta urheilun kunniamerkistä. Kummola kertoi, että oli ehdottanut Nykäselle Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun suurta ansioristiä, joka on suurin valtiollinen urheilun kunnianosoitus Suomessa. - Olisi Mattia voinut sillä ristillä muistaa silloin, mutta opetusministeri ei esittänyt elintapojen takia, Kummola sanoi HS:lle.

Kommentaarid
(Külastatud 192 korda, 1 külastust täna)