Lõuna-Soomes lumeuputus, võimalik sadu lausa 72 cm päevas

Lõuna-Soome on sattunud seoses lumesadudega erakordsesse olukorda ja võimalik on sadu lausa 72 sentimeetrit lund päevas.

Meteoroloog Markus Mäntykannas kirjutab Foreca ilmateenistuse blogis, et kõik sai alguse suurtormist Aapeli, mis möllas 2. jaanuaril. Pärast tormi sattus Soome polaarse õhumassi meelevalda ja külmas õhus liikunud madalrõhkkonnad toovad Soome lund juurde.

Madalrõhkkonnad pole Soomes olnud erakordsed, aga sellele vaatamata on lund palju juurde tulnud.

Soomes võib olla võimalik veel hullem ehk rannikukonvergents, mille käigus tuleks lund lühikese ajaga väga suures koguses. Jaanuaris 2016. aastal sadas sellises olukorras Soome lääneosas Merikarvias ööpäeva jooksul maha 73 sentimeetrit lund. Selline olukord on täiesti võimalik ka Lõuna-Soomes Helsingi piirkonnas. Võib vaid ette kujutada seda kaost, mis siis valitseb.

Praegu rannikukonvergentsi näha pole, aga lund tuleb sellele vaatamata nädala jooksul pea iga päev juurde. Lumesajul lõppu näha pole, küll aga võib tulla ilma soojenedes tulla lörtsi ja vihma, mis muudab lume raskeks ja olukorra veel keerulisemaks. Lörts ja vihm muudavad ka tänavad väga libedaks.

https://blogi.foreca.fi/2019/02/lunta-voisi-olla-enemmankin/#more-12502

Kommentaarid
(Külastatud 5,744 korda, 1 külastust täna)