Lähedaste kohutavad kogemused Soome hooldekodudes: vanaema oli voodi külge seotud, haisvates mähkmetes

Soomlased edastavad üha šokeerivamaid lugusid selle kohta, kuidas nende lähedasi on hooldekodudes koheldud.

Vanurite hoolduse emeriitprofessori Sirkka-Liisa Kivelä sõnul on Soomel praeguses olukorras kaks võimalust: kas öelda lahti inimõiguste leppest või teha asjad korda, vahendab Helsingin Sanomat.

Pärast hooldekodude olukorra teema tõstatamist on soomlased saatnud hulgaliselt kirjeldusi oma kogemustest seoses hooldekodudega. Olukord on nii hull, et pisarad tõusevad silma.

Turu ülikooli professor Sirkka-Liisa Kivelä ütleb, et ootas juba aastaid, millal mull lõhkeb. Ta on vanurite hooldusega kokku puutunud seoses oma tööga ja tal on selles valdkonnas ka isiklik kogemus. Ta on alates 2011. aastast olnud oma mehe omaksehooldaja.

Kivelä sõnul on hea, et terviseinspektsioon Valvira on muutunud kompromissitumaks. Kaua on oodatud, et ametkonnad hakkavad lõpuks probleemiga tegelema. Professori sõnul pole tegemist süsteemi puuduste, vaid mädapaisetega.

Inimesed on edastanud šokeerivaid lugusid sellest, mis nende lähedastega on hooldekodudes juhtunud. Üks inimene kirjutab, kuidas vanaema leiti eest voodi külge seotuna, haisvates mähkmetes, tilguti nõel maha kukkunud. Vanaema ei tahtnud pakutud toitu süüa, mistõttu hoiti teda näljas. Paar päeva hiljem ta suri.

Inimesed kirjutavad, kuidas kõige hullem on olukord kallites hooldekodudes ning et odavas riiklikus hooldekodus võib saada parimat teenust.

Üks inimene kirjutab, kuidas emal tekkis hooldekodus ajuverevalum. Keegi ei tea, kuidas see tekkis, aga ema viidi haiglasse, kus ta suri. Kui ema viidi haiglasse, tühjendati tema tuba hooldekodus kohe asjadest.

Teine inimene kirjutab, kuidas hooldekodus oli unustatud ravimeid anda. Ema ei viidud tualetti, vaid kästi teha mähkme sisse. Mähkmeid aga ei vahetatud. Samas oli hooldekodu kodulehel kirjas, kuidas vanuritega veedetakse aega ja kuulatakse muusikat, käiakse väljas ja tehakse koos süüa.

Professor Kivelä sõnul on kõige hullem see, et probleemid on olnud teada juba vähemalt kümme aastat, aga mitte midagi pole tehtud. Tema sõnul on omavalitsuste ja riigi juhid leppinud uue normiga, et vanureid võib kohelda külmalt, jätta nad ilma toiduta ning lasta neil lamatistes lamada. Põhiseaduses paika pandud õigused Soomes vanurite kohta ei kehti.

Kivelä väitel on Soome omavalitsusjuhtidel ja riigijuhtidel nüüd kaks võimalust. Kas teha asjad korda või öelda lahti rahvusvahelistest inimõiguste lepetest, millega Soome on liitunud. Vanurite koha pealt on Soome nende lepete täitmisest loobunud.

Põhiseaduse 7. paragrahvis on öeldud, et isiku puutumatust ei saa riivata ega võtta inimese vabadust välja arvatud seaduses ette nähtud juhtudel. Professor ütleb, et põhiseadust peaks muutma, kuna vanurite osas see juba pikemat aega ei kehti. Professori arvates ei juhinduta Soomes vanurite hoolduses Läänes kokku lepitud õigusnormidest. Selles osas kuulub Soome mingisse teise blokki.

Sadat lukijat kertoivat HS:lle kokemuksiaan vanhustenhoidosta – emeritaprofessorin mukaan Suomella on nyt kaksi vaihtoehtoa

Kun terveydenhuollon korkein valvontaviranomainen Valvira kaksi viikkoa sitten päätti ottaa Esperi Care -yritykseltä pois Ulrika-hoivakodin toimiluvan Kristiinankaupungissa, puhkesi suuri kupla. Muutamissa tunneissa Helsingin Sanomien toimitukseen alkoi tulvia kirjoituksia omaisilta ja vanhustenhoidossa työskenteleviltä hoitajilta. Pelkästään verkkokyselyssä kokemuksistaan on kertonut yli 400 ihmistä. Sen lisäksi sadat ovat kirjoittaneet toimitukseen sähköpostia.

Kommentaarid
(Külastatud 1,174 korda, 1 külastust täna)