KUUM: Matti Nykänenile tahetakse korraldada riiklikud matused

Soomes tahetakse ööl vastu esmaspäeva lahkunud neljakordsele olümpiavõitjale Matti Nykänenile korraldada riiklikud matused. Seni on see au langenud alates 1990ndatest aastatest vaid kaheksale soomlasele.

Spordiminister Sampo Terho ütles, et valitsus kaalub Nykänenile riiklike matuste korraldamist, vahendab Yle.

Riiklikud matused makstakse kinni riigieelarvest ja need on ette nähtud tavaliselt ainult presidentidele. Muudel juhtudel on valitsusel võimalik teha erandeid, kui tegemist on endise peaministri, parlamendi esimehe või eriti olulise isikuga.

Erandeid võidakse teha näiteks Nobeli preemia võitjatele.

Eelmised riiklikud matused on alates 1990ndatest aastatest korraldatud endisele peaministrile Ahti Karjalainenile, kirjanikule ja akadeemikule Väinö Linnale, kindral Väinö Valvele, endisele peaministrile Johannes Virolainenile, endisele peaministrile Kalevi Sorsale, kindral Adolf Ehrnroothile, endisele peaministrile Harri Holkerile ja president Mauno Koivistole.

Eelmine sportlane, kellele korraldati riiklikud matused oli suusatamise olümpiamedalist Tapani Niku, kes maeti 1989. aastal.

Matti Nykäselle harkitaan valtiollisten hautajaisten järjestämistä – todella harvinainen kunnianosoitus

Nelinkertainen olympiavoittaja kuoli sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Vuodesta 1990 lähtien valtiolliset hautajaiset on järjestetty vain kahdeksalle suomalaiselle.

Kommentaarid
(Külastatud 292 korda, 1 külastust täna)