Harvardi teadlane: Päiksesüsteemis on tulnukate laev, mis meid jälgib

USA Harvardi ülikooli tippastronoom Avi Loeb on veendunud, et 2017. aasta sügisel Päiksesüsteemis avastatud ja Oumuamua nime saanud moodustis on tulnukate laev või selle osa.

Astronoomid on ühel meelel, et Oumuamua on pärit väljastpoolt Päiksesüsteemi. Selles aga, mida see endast kujutab, pole teadlased üksmeelt saavutanud, vahendab Washington Post.

Oumuamua on oma kujult ja liikumiselt väga eriline. See on piklik ning sigari või pannkoogi kujuline ja see on muutnud kiirust erinevalt tavapärasest gravitatsioonist.

Avi Loebi väitel on Oumuamua kõige tõenäolisemalt tulnukate laev või selle osa. Ta avaldas selle arvamuse aasta aega tagasi ja pole seda muutnud. Üks tõestustest on kiirus, millega objekt möödus Päikesest. Praegu on objekt möödunud Jupiterist.

Oumuamua nimi tuleb havai keelest ja tähendab luuret. See avastati Maal esimest korda 19. oktoobril 2017. aastal.

Aasta pärast seda kirjutas Loeb koos teise Harvardi täheteadlase Shmuel Bialyn’iga teadustöö, milles on juhitud tähelepanu objekti kiirendustele, mistõttu on see arvatavalt saadetud väljastpoolt. Loebi väitel oli kahju, et Oumuamua avastati nii hilja, et seda ei suudetud pildistada. Oumuamua kohta levinud pildid on kunstniku joonistused sellest, milline ta võiks välja näha.

Teadusväljaande Scientific American blogis kirjutab Loeb, et Oumuamua erksus varieerub, mis tähendab, et see on väga erilise kujuga. Der Spiegelile antud intervjuus oletab Loeb, et Oumuamua võib olla kõigest millimeetri paksune.

Washington Postile antud intervjuus ütles Loeb, et praegu teada olevate andmete põhjal võib see moodustis olla kartuli kujuga kivi. Arvatavalt on see väga pikk, ligi kilomeetri pikkune ja eriti õhuke, mitte enam kui millimeetri paksune.

Kui objekt on nii pikk ja õhuke, lükkab päiksevalgus seda Päiksesüsteemist väljapoole. See seletab objekti erilise kiiruse.

Loebi väitel on ta valmis oma oletusest taganema, kui keegi tuleb välja parema seletusega. Seni jääb ta oma arvamuse juurde.

Harvard’s top astronomer says an alien ship may be among us – and he doesn’t care what his colleagues think

February 4 Editor’s note: An earlier version of this story mischaracterized the statement North Carolina State University astrophysicist Katie Mack made to the Verge about why an astrophysicist might publish a theory he doesn’t believe to be true. It has been corrected.

Kommentaarid
(Külastatud 2,189 korda, 3 külastust täna)