Euroopas möllavad leetrid, Ukrainas juba 10 000 haigestunut, neist enamus lapsed

Euroopas kasvas möödunud aastal leetritresse haigestumine kolm korda ning eriti suur on kolle Ukrainas, kus haigestus 10 000 inimest, neist enamus lapsed.

Maailma tervishoiuorganisatsiooni WHO andmetel nakatus eelmisel aastal Euroopas leetritesse kokku 82 596 inimest. Tegemist on kõrgeima tasemega käesoleval kümnendil, vahendab BBC.

Üle-eelmisel aastal nakatus Euroopas leetritesse 24 000 inimest ja aasta varem ainult 5300, mis oli seni registreeritud madalaim näit.

Leetrid levivad Euroopasse põhiliselt Ukrainast, kus haigestunute arv oli möödunud aastal 53 000. Aasta varem oli nakatumisi kümme korda vähem. Ametivõimud on valmis kuulutama Ukrainas välja epideemia.

Enamus leetritesse haigestunutest on Ukrainas olnud lapsed. Kõige rohkem juhtumeid on Ukraina lääneosas asuvas Lvivi linnas.

Leetrite leviku põhjus Ukrainas on inimeste madal vaktsineeritus. Kaks aastat tagasi olid vähem kui pool 1-aastastest lastest vaktsineeritud. Probleemiks on olnud vaktsiinide kättesaadavus. Lisaks on Ukrainas olnud palju vaktsiinide vastasust.

Vaktsineeritus langes Ukrainas 2017. aastal 42 protsendini, pärast mida on see tõusma hakanud.

Ukraina järel oli kõige rohkem nakatumisi möödunud aastal Serbias (5100), Prantsusmaal haigestus 2900, Itaalias 2500 ja Venemaal 2300 inimest. Euroopa nakatumised on koondunud 10 riiki, mis moodustavad 90 protsenti haigestunutest. Leetrite tagajärjel suri eelmisel aastal 72 inimest, aasta varem suri 42 inimest.

Euroopas on leetrite vastu vaktsineerimine kohati langenud alla 95 protsendi, Soomes on see 96 protsenti.

WHO tahab leetrid Euroopast kaotada 2020. aastaks.

Measles cases triple in Europe

Measles cases in Europe tripled between 2017 and 2018 to 82,596 – the highest number recorded this decade, data from the World Health Organization shows. While vaccination rates are improving, the WHO says coverage is not high enough to prevent circulation of the virus in many countries.

Kommentaarid
(Külastatud 1,319 korda, 1 külastust täna)