Väiksema sissetulekuga inimesed maksavad Soomes suhteliselt suurema osa käibemaksust

Kuigi Soomes on toiduainete ja ravimite käibemaks alandatud 14 protsendi peale, maksavad väiksema sissetulekuga inimesed ikkagi suhteliselt suurema osa käibemaksust.

Väiksema sissetulekuga inimestel moodustab käibemaks 12 protsenti kogutuludest. Suurema sissetulekuga inimestel moodustab käibemaks vaid 5 protsenti tuludest. See tähendab, et käibemaks on regressiivne maks: kõrgema sissetulekuga inimesed maksavad seda vähem.

Kokku makstakse tarbimise pealt käibemaksu Soomes 17 miljardit eurot (2016. aasta seisuga), millest üle poole ehk ligi 10 miljardit maksavad kinni kodumajapidamised. Käibemaksust maksavad suhteliselt suurema osa väiksepalgalised, mis nõrgendab progresseeruva tulumaksu mõju, edastab statistikaamet.

Võrdluseks, tulumaksu makstakse Soomes ligi 30 miljardit eurot aastas, sellest riigiasutuste dividendidest laekub 5,8 miljardit eurot.

Soome maksusüsteemi puhul räägitakse sageli progresseeeruva tulumaksu eelistest, kus kõrgepalgalised maksavad suurema protsendi tuludest maksudeks. Progresseeruva tulumaksu mõju aga kahandab käibemaks, mis on kõigile ühesuguse määraga ja mida maksavad suhteliselt enam väikse sissetulekuga inimesed.

Soomes on madalapalgalisi arvestades toidu ja ravimite käibemaks madalam, aga sellegipoolest kulub madalapalgalistel suhteliselt enam raha käibemaksu peale.

Soomes on üldine käibemaksumäär 24 protsenti. Soodusmäär 14 protsenti kehtib toiduainetele ja toitlustusteenustele. Soodusmäär 10 protsenti kehtib raamatutele, ravimitele, sporditeenustele, kinofilmidele, kultuurisündmustele, transpordi- ja majutusteenustele, televisiooni- ja raadioteenustele ning vähemalt kuuks ajaks tellitud ajakirjandusväljaannetele.

Kodumajapidamised maksid 2016. aastal käibemaksu keskmiselt 3884 eurot. 2012. aastal oli vastav summa 3808 eurot. Soomes kerkis selle ajaga käibemaksumäär 1 protsendipunkti võrra. Ühe isiku kohta oli keskmiselt makstud käibemaks 2016. aastal 2594 eurot ja 2012. aastal 2506 eurot.

Arvonlisävero häivyttää progression vaikutuksen pieni­tuloisimmilta | Tieto&Trendit

Kulutukseen kohdistuvia arvonlisä­veroja maksetaan Suomessa noin 17 miljardia euroa, josta yli puolet on koti­talouksien maksamaa. Suhteessa tuloihin pieni­tuloisimmat maksavat niitä eniten, mikä heikentää kokonais­veroasteen progressiota.

Kommentaarid
(Külastatud 327 korda, 1 külastust täna)