USA-s on alanud vaidlus, kas Balti riike on vaja kaitsta

USA-s on alanud debatt, kas Balti riike on vaja kaitsta. Asja taga on USA vabariiklased, kes varem olid NLiidu vastased, aga nüüd soovivad vähendada USA kaitsekulutusi ja vägesid mujal maailmas koomale tõmmata.

„Kas meie lapsed peavad surema Balti riikide pärast?” küsis vabariiklasi toetav poliitkommentaator Tucker Carlson oma saates Fox Newsi kanalil. Ta väitles demokraatide esindaja, president Barack Obama välispoliitika nõuniku David Tafuriga.

Carlson väitis, et maailm pole enam endine ja praegune Venemaa pole enam NLiit, kelle eesmärk on Lääne-Euroopat vallutada. Seetõttu ei peaks USA oma nahka Balti riikide pärast turule tooma. Praegu on USA kohustatud NATO artikkel 5 järgi alustama Venemaa vastu tuumasõda, kui viimane peaks Balti riikidesse tungima.

Carlson viitas viimasel ajal USA-s levinud seisukohale, et riik peaks NATO-st välja tõmbama, kuna se organisatsioon on oma algse eesmärgi ja vajaduse minetanud. Seda eriti olukorras, kus NATO liikmed ei soovi panustada ja USA peab seda üleval pidama.

Carlson ütles, et NLiit lagunes juba üle 25 aasta tagasi ja praegust Venemaad ei saa võrrelda NLiiduga. Carlson küsis Tafurilt, miks peab USA vastutama „Eesti territoriaalse terviklikkuse eest”.

Tafuri ütles selle peale, et NATO on olnud minevikus edukas ja tegemist on sõjalise ning luure-alase ühendusega. Tarfuri väitis, et NATO aitas lõhkuda NLiitu ning Putini Venemaa „pole sama, aga tahab kõigutada vaba turu seadusi”.

Carlson küsis selle peale, kas Tafuri pooldab siis Läti pärast tuumasõja alustamist. „Me oleme kohustatud seda praegu tegema,” ütles Carlson, „teiste sõnadega peavad meie lapsed surema Läti pärast, kuna see aitab kuidagi kaitsta seadusi. Kas keskmine ameeriklane on seda teadvustanud?”

Tarfuri ütles, et kui Venemaa vallutab Balti riigid, siis järgmisena on silmapiiril Lääne-Euroopa. Carlson ütles selle peale, et tema jutt põhineb 2019., mitte 1945. aastal.

Carlsonile reageeris sotsiaalmeedias Eesti endine president Toomas Hendrik Ilves, kes küsis, kas Eesti poisid hukkusid siis Afganistanis ja Iraagis USA eest võideldes ilmaasjata?

toomas hendrik ilves on Twitter

So all the funerals I went to for Estonian soldiers who died supporting the US in Afghanistan and Iraq were for naught? Please answer. Yes or No. https://t.co/rk3sM8fUAw

‘So Our Kids Get to Die’ For Baltic States?: Tucker Battles Dem Over Keeping NATO Intact

Tucker Carlson debated an Obama foreign policy adviser over whether it is a civic offense to consider withdrawing the United States from NATO or discussing whether the alliance should be altered. Carlson played clips from several “neocon” and liberal pundits and officials who warned that President Trump is playing with 25th Amendment fire if he considers such actions.

Kommentaarid
(Külastatud 1,533 korda, 1 külastust täna)