Soomlased tunnistavad, et välismaalaste integreerimine on läbi kukkunud

Soomes tunnistatakse üha enam fakti, et välismaalaste loodetud integreerimine on läbi kukkunud. Peamine probleem on selles, et protsessid on venima jäänud ja inimesed juba 6-7 aastat töötud.

Välismaalastel on ka väga suured erinevused. Näiteks Aasiast pärit inimesed on tööle saanud isegi partemini kui soomlased ise, samas kui mitmest kohast mujalt saabunutega on tõsised probleemid. Valeks on osutunud ka väide, et kui õpid soome keele ära, siis kõik laabub. Tegelikult see päris nii pole, vahendab Ilta-Sanomat.

Probleem kerkis esile seoses hiljutise seksuaalkuritegude lainega, mille kahtlusalused on välismaalased, kellest osa on läbinud mahukad integratsiooniprogrammid. Tulemus on see, et inimestel pole neist midagi kasu olnud.

Argentiinast pärit Soome migrantide koolitaja Enrique Tessieri räägib, et palju räägitakse integratsioonist, aga tegelikult mõeldakse selle all assimilatsiooni, kus tulija loobub oma kultuurilistest tõekspidamistest. Integratsioon peaks olema kehasuunaline, ühest õppevideost Soome väärtuste kohta selleks ei piisa.

Varjupaigataotlejana 2015. aastal Soome tulnud 19-aastane afgaan Alireza ütles, et õppis soome keele kiiresti ära, aga sellele vaatamata pole tööd saanud. Isegi korterit on raske saada, kui saadakse teada, kust ta pärit on.

Alireza arvates pole seksuaalkuritegudel aga integratsiooniga midagi pistmist. Seksuaalkurjategijad on tema väitel lihtsalt haiged inimesed. Terve inimene ei teeks lastele kunagi midagi seesusgust.

Soome tööminister Jari Lindström on värskele integratsiooniuuringule tuginedes sunnitud tunnistama, et integratsiooniprotsess on läbi kukkunud. Ta on kuulnud, et paljude tulijate puhul on protsess väljanud 5-7 aastat ja isegi kauem. See tähendab ebaõnnestumist.

Lindström tunnistab, et integratsiooni puhul polnud arvestatud 2015. aasta sarnaste suurte lainetega. Pärast seda tehti programm ringi, aga integratsioon kestab sellele vaatamata aastaid.

Uuringud näitavad, et teatud piirkondadest pärit inimesed saavad tööle väga raskelt. See puudutab eriti iraaklasi, afgaane ja somaallasi. Aga näiteks Aasia päritolu migrandid saavad tööle isegi paremini kui soomlased.

Lindströmi väitel on keeleõpe integratsiooni puhul kõige olulisem. Kõik sõltub aga inimesest endast – kedagi ei saa sundida, kui inimene pole ise nõus abi vastu võtma. Integratsioon peab Lindströmi väitel olema tingimata kahesuunaline.

Turvapaikanhakijoita opettavalta selvät sanat maahanmuuttajille annettavasta lupauksesta: “Se on valhe”

Oulussa ja Helsingissä ilmitulleet, alaikäisiin lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset järkyttävät suomalaisia. Monien uskoa virallisiin järjestyksenvalvojiin, poliisiin ja poliitikoihin, horjuttavat myös tuoreet tilastot, joiden mukaan seksuaalirikosten määrä nousi vuonna 2018 edellisvuodesta 14,86 prosentilla. Tikunnokkaan on nostettu työ- ja elinkeinoministeriön alla toimiva, maahanmuuttajille suunnattu kotouttamisohjelma, koska seksuaalirikosten kokonaisuudesta ulkomaalaisten osuus (25,3 prosenttia) oli selvässä kasvussa.

Kommentaarid
(Külastatud 1,043 korda, 1 külastust täna)