Soomes tegutseb koolipoiste „natsigrupeering”

Lõuna-Soomes Tuusulas hoiab kohalikku rahvast hirmu all koolipoiste rühmitus, kes ise kutsub end „natsigrupeeringuks” (natsijengi). Grupeering värbab koolides uusi liikmeid ja sellega on seotud vägivallatsemised, millest ühe kohta levib sotsiaalmeedias video.

Uusaastaööl salvestatud videos on näha, kuidas kolm noorukit peksavad Tuusula McDonaldsi juures üht vanemat meesterahvast. Grupeeringu liikmed on politsei andmetel vanemate klasside õpilased. Grupeeringu liikmete arvu ei oska politsei arvata, kuna grupeeringust on sügise ja talve jooksul liikmeid ka lahkunud.

Praegu räägitakse vaid mõnedest isikutest ja liikmeid on värvatud ka väljaspool Tuusulat. Politsei andmetel on grupeeringu liikmed rahvusmeelsed parempoolsed ja migratsiooni vastased.

Asjast on teatatud ka lapsevanematele ning koolis on öeldud, et sellist grupeeringut ja sinna liikmete värbamist ei lubata.

Politsei andmetel on Tuusulas Hyrylänkatul salvestatud videos näha olevad noorukid alla 15-aastased, aga üks neist on täisealine, sündinud 1990ndate aastate lõpus ja on vahi alla võetud, vahendab Iltalehti.

Politsei andmetel ei saanud peksmise ohver eluohtlikke vigastusi. Samuti polnud peksmisel ideoloogilisi või poliitilisi motiive, ega ole see seotud rassismiga. Politsei soovib, et seda teemat ei puhutaks liiga suureks. Politsei info kohaselt pole olukord Tuusulas nii hull kui paistab ja inimesed ei peaks olema hirmul.

Alla 15-aastaseid ei saa Soomes vastutusele võtta, küll aga saab nendega tegeleda lastekaitse. Lisaks on ka alla 15-aastased vastutavad varalise kahju eest samamoodi kui täiskasvanud.

Kommentaarid
(Külastatud 1,049 korda, 1 külastust täna)