Soomes seentes on jätkuvalt Tšernobõli kiiritus sees

Soomes korjatud ja müüdavates seentes on jätkuvalt sees Tšernobõli kiiritus, mis ületab tervisenorme.

Helsingi keskkonnateenistus teatas, et analüüsis turgudel müüdavaid seeni ja leidis sealt plii, kaadmiumi ja radioaktiivse tseesiumi jääke. Kokku 21 proovist leiti kahe puhul eriti kõrget radioaktiivsuse taset, vahendab Iltalehti.

Radioaktiivset tseesiumi leiti kahest eri lehter-kukeseene proovist. Seal oli tseesiumi üle Euroopa Liidus soovitatud koguse ehk 600 becquerelit kilo kohta (Bq/kg). Testis olid seentel vastad kogused 1 300 Bq/kg ja 970 Bq/kg.

Kõrgeim kiiritus oli Hyvinkäält korjatud seentel. Tšernobõli õnnetus toimus 1986. aastal ja Soome saastus radioaktiivse tseesiumiga, mille pooldumisaeg on 30 aastat. See tähendab, et iga 30 aastaga jääb kiiritust poole vähemaks.

Soomes on paljudes seentes kogused üle soovitusliku normi. Kiiritust saab seentes vähendada neid leotades ja keetes. Seente kuivatamine kiiritust ei vähenda.

Seente tarvitamisele pole Soome piiri pandud, kuna saadav kiiritus on tarvitatavaid koguseid arvestades väike. Kõige rohkem esineb Tšernobõlist pärit radioaktiivsust Pirkanmaal, Kesk-Soomes Hämes, Päijät-Hämes ja Uusimaal.

Sienissä on edelleen Tshernobylin säteilyä – torilta löytyi suositukset ylittäviä suppilovahveroita

Suomesta poimituista ja Suomessa myydyistä sienistä löytyy yhä Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta peräisin olevaa säteilyä.

Kommentaarid
(Külastatud 720 korda, 2 külastust täna)