Soomes puhkes seoses klementiinide töötlemisega tarbijate seas paanika – kas sel on alust?

Vahetult enne uut aastat edastas Ida-Soomes asuva lambatalu perenaine sotsiaalmeedias pildi ühest klementiinipakist, kust olid ära toodud ained, millega vilju oli töödeldud. See jahmatas paljusid inimesi ja mõned loobusid üldse klementiinide söömisest. Paljud märkisid, et klementiinide söömine tekitab neil allergiat, ja seda just mürkidega töötlemise tõttu.

Klementiinipaki peal olid välja toodud ained, millega vilju oli töödeldud: E914, E904, tiabendasool, fosetüül-alumiinium, imatsaliil, propikonasool.

E-koodide taga on kaks pinnatöötlusainet: E914 on keemiliselt toodetud polüteenvaha ja E904 on šellak ehk india kilptäide puhastatud vahalaadne eritis.

Ülejäänud ained on seen- ja taimehaiguste tõrjeks kasutatavad preparaadid. Neist propikonasooli keelustas Euroopa Liit oktoobrikuus, kuna see on tunnistatud järglaste saamist kahjustavaks aineks.

Lambatalu perenaine märkis, et teadis, et import puuviljadele lisatakse aineid, aga et seda tehakse ka pärast nende korjamist, oli talle üllatus. Samamoodi olid üllatunud paljud seda sissekannet kommenteerinud soomlased. Paljud tegid selle peale otsuse, et mandariinid ja muud välismaised viljad jäävad neist edaspidi poodidesse.

Soomes valvab sisse toodavate toiduainete tervislikkuse üle Soome toll. Kõiki sisse toodud toiduaineid läbi ei vaadata, seda tehakse pisteliselt. Kui on teada, et teatud toodetega on olnud probleeme, siis kontrollitakse rohkem, rääkis Ylele tolli labori juhataja Suvi Ojanperä.

Soomes uuritakse aastas 2000-3000 maale toodavat partiid, Euroopa Liidus võetakse kokku ligi 80 000 proovi.

Mõnede kaupade puhul ollakse tähelepanelikumad. Näiteks on ohtlike kaupade nimistus Türgist toodavad pirnid, milles on avastatud taimemürgi amitraazi jääke. Samamoodi kontrollitakse rohkem Dominikaani Vabariigis toodetud mangosid, banaane ja paprikaid. Kogused on samuti olulised: toll kontrollib rohkem neid tooteid, mida tarvitatakse palju, olenemata sellest, kas varem on leitud midagi kahtlast.

Paljudes tavalistes viljades on leitud taimekaitsevahendite jääke. Need on apelsinid, viinamarjad, maasikad, õunad, pirnid, tomatid ja paprikad. Harva on aineid lubatust rohkem, aga vahel tuleb ette üllatusi. Näiteks on piiratud enamuse Türgi granaatõunte sissetoomine seoses jääkide suure kogusega. Jääke oli palju ka Hispaania granaatõuntes. Tavaliselt on rohkem jääke neist piirkondadest pärit toodetel, kus saak on olnud kehvapoolne.

Kokkuvõttes esineb aga lubatust suuremaid jääke vähe, paaril protsendil kõigist kontrollitud partiidest. Kui inimene tahab tarvitada kemikaalivaba toitu, tuleks süüa Soome kodumaised juur- ja puuvilju. Euroopa Liidus toodetud puuvilju võib samuti muretult süüa. Kõige rohkem on probleeme kolmandatest riikidest pärit toodetega. Näiteks 2017. aastal peatas Soome toll Ekuadori passionide ja Pakistani rohelise tšillipipra sissetoomise.

Kemikaalide kogust saab piirata, kui süüa vilju mitmekülgselt ja neid enne tarvitamist pesta, olenemata nende päritolust. Kooritavaid vilju pole vaja pesta, küll on aga mõistlik pesta käsi pärast koorimist. Klementiine võib niisiis rahulikult süüa, eriti kui on hooaeg.

Kommentaarid
(Külastatud 553 korda, 1 külastust täna)