Soome vaesed pered on nüüd näljapajukil

Soome vaesemates peredes on nüüd, pärast jõule raskemad ajad, sest abi ei anta enam nii heldelt.

Soome Yle kirjeldab ühe kehvas seisus pere argipäeva, kus lapsed tulevad koju ja on näljased, aga emal pole eriti midagi lauale panna. Kui kaks poega tulevad, annab ema neile kaera- või riisiputru. Viimasest pole lapsed veel ära tüdinenud.

Ema on lastele rääkinud, et nad lasteaias ja koolis kõhud korralikult täis sööksid. Ja kui koolis pakutakse puuvilju, tuleb alati võtta. Noorem on toonud mandariine isegi salaja koju. Korra oli poja püksitaskus võileib.

Jaanuar on vaestele peredele eriti raske, kuna lapsed olid pikalt kodus ja toidu peale kulus palju raha. Ema on pidanud lastele ütlema, et toitu ei ole.

Soomes toiduabiga tegelevad asutused on samal arvamusel, et jaanuar on kehvikutele aastas kõige raskem aeg.

Kolme lapse ema on raskelt haige. Kodumaja katus laseb läbi ja vaja oleks tuua sisse vesi, aga selleks kulub 30 000 eurot ja sellist raha pole. Isa käib tööl, aga kogu raha kulub igapäevase elamise peale. Perel on tihti vaja valida, kas osta rohtusid või süüa. Külmutuskapist vaatab vastu ainult valgus.

Perepojad on kasvueas ja vajavad palju toitu. Õnneks saab vahetevahel abi anonüümsetelt annetajatelt.

Vaeste perede lapsed peavad koolis häbenema, kuna neile ei osteta moodsaid asju ning nad ei käi vaheajal välismaal reisimas.

Vaesuspiirist allpool elab ligi 700 000 soomlast. Vaestes peredes unistatakse lihtsatest asjadest nagu toit, riided ja dušiseep. Tahetakse olla nagu teised pered.

Vaesed unistavad taimetoidust. Raha ei jätku aga muuks kui makaronide, hakkliha ja leiva ostmiseks. See mõjutab juba laste tervist. 11-aastase poja kolesterool on väga kõrge, mistõttu tuli toitumisnõustajalt soovitus hakata taimetoitu tarvitama. Ema aga tunnistab, et selleks pole raha. Õnnepäevad on need, kui pere saab kingiks midagi värsket ja head. Pereema vaatab härdusega, kuidas lapsed söövad. Mehega süüakse pool õuna kahepeale, teine pool antakse lapsele.

“Olen jo monta kertaa joutunut sanomaan lapsille, että tänään ei ole ruokaa” – Vähävaraisissa perheissä eletään nyt vuoden tiukinta aikaa

Osa avustusjärjestöistä kärsii avustusinnon lopahtamisesta jouluisen auttamisbuumin jälkeen.

Kommentaarid
(Külastatud 504 korda, 1 külastust täna)