Soome politsei juhised varjupaigataotlejatele: Ära mine isegi alaealise lähedale rääkima

Soome politsei on andnud pagulastele seoses alaealiste seksuaalse kuritarvitamise juhtumitega karmid juhised, mille kohaselt ei tohi nad minna alaealiste lähedale isegi juttu rääkima.

33-aastane afgaan Navid Safdarin, kes tuli Soome 2015. aasta oktoobris imestab, kuidas Soome seadusi ei tunne isegi need, kel juba pikalt taskus Soome pass. Ta on olnud vastuvõtukeskustes Heinolas, Ruukkis, Kemijärvil ja viimasel ajal Oulus ja imestanud, mis maa seadusi lapsevägistajad küll järgivad, vahendab Helsingin Sanomat.

Safdarin arvab, et see sõltub, millisest riigist ja kultuurist on inimesed tulnud, et nad vaatavad, et kui tüdrukul on vähe riideid seljas, siis võib vägistada.

Safdarini väitel on politsei juba hoiatanud inimesi vastuvõtukeskustes, et isegi alaealise lähedale ei või rääkima minna. Mees tunnistab, et pärast vägistamise juhtumeid on ka tema peale viltu vaadatud, seda näiteks kaubanduskeskus Valkeas. Mehe väitel on süütute inimeste süüdistamine ebaõiglane. Tal on vastav kogemus ka Iraanist, kus ta oli samuti afgaani pagulane.

Oulus Troija kebabi söögikohta pidav 43-aastane türklane Bayram Polat tunnistab, et välismaalaste toime pandud kuritegude tõttu kannatab ka tema äri. Mehel on soomlannast abikaasa ja nad elasid algul Türgis, kus mees töötas tööstusettevõttes. Siis koliti Soome. Mees Soomes vastavat tööd ei leidnud ja läks tööle söögikohta. Viimased 6 aastat on ta olnud eraettevõtja. Peres kasvab 12-aastane tütar, kelle pärast isa on mures. Ta on hoiatanud nii oma tütart kui söögikoha töötajaid, kel on lapsed.

Polati väitel on seksuaalkuritegudega seotud valdavalt pagulased, eriti need, kes on vähe aega Soomes elanud ja ei tunne kohalikku kultuuri. Polati väitel tuleks tulijaid rohkem harida, et nad oleks teadlikumad.

“Älä mene alaikäisen lähelle edes puhumaan” – Poliisi on jo antanut turvapaikanhakijoille tiukkoja ohjeita

Kun poliisi perjantaina tiedotti neljästä uudesta seksuaalirikosepäilystä Oulussa, Navid Safdarin, 33, mielen valtasi syvä huoli ja ihmetys. “Sitä miettii, miten tällaista voi tapahtua. Kuinka hirveää olisi, jos se sattuisi omassa perheessä tai jollekin läheiselle?” Mainos (Teksti jatkuu alla) Afganistanilainen Safdari tuli turvapaikanhakijana Suomeen lokakuussa 2015.

Kommentaarid
(Külastatud 253 korda, 1 külastust täna)