Soome politsei hoiatab bitcoini-pettuste eest, inimesed kaotanud miljoneid

Soome politsei hoiatab inglise keeles helistajate eest, kes pakuvad bitcoini-investeeringuid, aga tegemist on pettusega, millega aga inimesed on kaotanud miljoneid eurosid.

Ingliskeelsed kõned Soome telefoninumbritele on sagenenud eriti viimasel ajal. Petised on saanud oma valdusse ka inimeste arvutid.

Soome keskkriminaalpolitsei küberkuritegude tõrjekeskus hoiatab, et inimesi on meelitatud investeerima sadu tuhandeid eurosid virtuaalvaluutadesse. Tegemist on rahvusvahelise pettusega ning teadaolevalt on soomlased saanud kahju miljoneid eurosid.

Täpsed numbrid pole politseile teada, kuna kõik kahjukannatajad pole sellest teatanud. Sarnaseid pettuseid on olnud ka varem, aga viimasel ajal on meelitatud inimesi investeerima just virtuaalvaluutadesse.

Politseini jõudnud juhtumite puhul on ohvriga võetud ühendust telefoni teel ning päritud inglise keeles majandusliku olukorra ja investeerimishuvi kohta. Pärast seda on tutvustatud võimalust teeninda investeeringuga head tulu.

Investeeritav summa on palutud maksta ühele välismaisele pangakontole või virtuaalvaluuta börsile. Paljudel juhtudel on ohvriga võetud mõne päeva pärast uuesti ühendust ning palutud teha veel rahaülekandeid.

Politseini on jõudnud juhtumid, mille puhul on palutud inimeste arvutisse laadida rakendus, mis võimaldab arvutit eemalt kontrollida. Sellise tarkvara abil on võimalik kontrollida ohvri arvutit ja jälgida pangaülekandeid. Lisaks on tehtud makseid pettuse ohvri eest.

Politsei soovitab olla selliste investeerimispakkumiste suhtes eriti ettevaatlik. Otsust ei tasu teha enne, kui on selge, kelle kaudu, millesse ja mismoodi oma raha investeeritakse.

Oma raha ei tohiks kellelegi üle kanda ilma põhjaliku taustakontrollita. Pangaparoole ei tohiks kellelegi teisele anda, samuti ei tohiks anda kellelegi võimalust arvutit kontrollida. Kui asjad jäävad selgusetuks, on targem lõpetada telefonikõne ja jätta vastamata uutele helistamistele.

Enamikul juhtudel on selliste pettuste ohvrid eakamad inimesed. Seetõttu soovitab politsei sellistest asjadest rääkida oma eakate lähedaste ja sugulastega.

Ühtlasi palub politsei anda kõigil pettuste ohvritel teha kuriteoteade, seda kas kohalikule politseijaoskonnale või internetis elektroonilise blanketi kaudu. Kiire teatamisega saab ära hoida teistele inimestele tekitatavat kahju.

Poliisi – Tiedotteet

No Description

Kommentaarid
(Külastatud 764 korda, 1 külastust täna)