Soome naised on hakanud haigestuma silikoonrindadest tingitud vähki

Kaheksa Soome naist on saanud omale vähi silikoonrindadest. Maailmas on haigestunuid 650 ja tegemist on rinnaimplantaadilümfoomiga.

Helsingi haigla info kohaselt on tegemist haigusega, mille tekkepõhjused on veel täpselt teadmata. Enamusel on haigus avastatud varajases staadiumis ning seda on ravitud silikoonrindade eemaldamisega, vahendab Iltalehti.

Osa patsientidest on saanud vähiravimeid või kiiritusravi või mõlemaid. Praeguse seisuga on paranemise väljavaated head.

Anaplastiline suurerakuline lümfoom pole rinnavähk, vaid lümfisõlmede kasvaja, mille tekkepõhjus on praegu veel segane. Soomes on juba kutsutud üles vältima teatud tüüpi silikoonrindu, mis võivad suurendada vähki haigestumise riski.

See puudutab eriti Allergan kaubamärki kandvaid silikoonimplantaate. Allergan on üks maailmas levinumatest silikoonimplantaatidest.

Allergani implantaadid Natrelle ja McGhan on paigaldatud ligi 15 000 soome naisele.

Hus: Kahdeksan suomalaisnaista sairastunut harvinaiseen syöpään silikoni-implanteista – tarkkaile näitä oireita

Maailmalla yli 650 ja Suomessa 8 rintaimplantin saanutta naista on sairastunut harvinaiseen “rintaimplanttilymfoomaan”, kertoo HUS. Husin mukaan kyseessä on edelleen harvinainen tauti, jonka syntymekanismi on epäselvä. Suurimmalla osalla sairastuneista tauti on todettu varhaisvaiheessa ja hoidettu poistamalla implantti ja implanttikapseli. Osa potilaista on saanut joko syöpälääkehoitoja tai sädehoitoa tai molempia.

Kommentaarid
(Külastatud 243 korda, 1 külastust täna)