Soome naine vaidlustas elektrifirma 1500-eurose tagatisraha nõude ja võitis

Ligi 10 aastat elektrimüügifirma klient olnud Soome naine sai korraga 1500 euro suuruse tagatisraha nõude. Naine vaidlustas selle tarbijakaitses ja võitis.

Valvurina töötav naine rääkis, et tal oli kunagi olnud üks maksehäireregistri märge, aga see oli juba mitu aastat tagasi klaaritud. Sellele vaatamata tuli elektrimüügifirmalt üllatus. 1500 eurot tuli kohe ära maksta, vastasel korral ähvardati elekter välja lülitada, vahendab Yle.

Naine sai nõude peale abikaasaga eramajja kolimist, kuigi kõik elektrimaksed olid ilusti makstud.

Konkurentsi- ja tarbijakaitseamet leidis juba mitu aastat tagasi, et tagatisraha nõuded peavad põhinema kehtivatel maksehäiretel. Selliseid kaebusi alusetute nõuete kohta tuleb igal aastal kümneid, aga see on kõigest jäämäe veepealne osa, sest enamus inimesi maksavad raha vastuvaidlemata ära.

Soomes nõuab tagatisraha maksehäirete puhul neljandik elektri müügiga tegelevaid firmasid. Neljandik aga ei nõua eraisikutelt mingeid tagatisi.

Soome tarbijakaitse hinnangul pole elektri puhul tagatiste nõudmisel piisav põhjus ka see, et inimesel on märge maksehäireregistris. Elekter on esmavajadus, ilma milleta ei tule inimene tänavpäeval toime. Selle kättesaadavus on vaja tagada kõigile majanduslikust olukorrast ja muudest asjaoludest sõltumata. Tagatist võib nõuda vaid eriolukorras, kui tõesti ilmneb maksejõuetus.

Elektrimüügifirmade tagatisraha suurus sõltub olenevalt ettevõttest. Tavaliselt ulatub see kolme kuu arvatava elektritarbimise maksumuseni. Samuti sõltub tagatisraha suurus eluaseme suurusest. Suure elektriküttega eramaja tagatisraha võib seetõttu ulatuda tuhandetesse eurodesse, väiksema korrusmaja korteri puhul võib see olla mõnisada eurot.

Soome naise 1500-eurose tagatisraha puhul väideti elektrifirmast, et tõenäoliselt oli tegemist eksitusega, kuna 10 aasta vanuse kliendi elukoha vahetus ei tohiks sellist nõuet kaasa tuua.

Paljudel soomlastel on majanduslik olukord raske. Kliendiregistris on ligi 400 000 soomlast. Täiendavad garantiimaksed muudavad selliste inimeste olukorra veel raskemaks, kuna lisaks elektrifirmadele nõuavad tagatisi kindlustus- ja telefonifirmad. Selleks, et elektrit saada, tuleb maksta tagatis ja lisaks maksmata arved. See summa võib olla 1500 eurot, mis on inimese kolme kuu brutotulu.

Nainen vastusti 1 500 euron vakuutta sähköyhtiölle, lasku peruttiin – osa yrityksistä vaatii edelleen vakuuksia liian kevein perustein

Pelkkä maksuhäiriömerkintä ei riitä vakuuksien vaatimiseen. Silti niin tehdään.

Kommentaarid
(Külastatud 838 korda, 1 külastust täna)