Seksuaalkurjategijatel on Soome vanglates raske põli

Pedofiilid ja lapsevastastes seksuaalkuritegudes süüdimõistetud on Soome vanglates kõige madalamal tasemel.

Vange uurinud teadlaste väitel sõltub palju ka vangi rahvuslikust päritolust. Vanglas kehtib oma hierarhia ja moraalikoodeks. Kui inimene on tumedat nahavärvi ja seksuaalkurjategija, siis on ta kõige madalamal. sama käib soomlastest pedofiilide kohta, vahendab Ilta-Sanomat.

Vanglates tehtud uurimuse kohaselt on vanglates hukka mõistetud ka naiste ja laste tapmised. Vanglas kehtivate põhimõtete kohaselt on vanglates kõige madalamal lastevastastes seksuaalkuritegudes süüdimõistetud, samuti äraandjad ja koputajad. Need isikud paigutatakse vanglates teistest eraldi kinnistesse osakondadesse.

Paljud seksuaalkurjategijad tahavad ise kinnisesse osakonda, kuna kardavad peksa saada. Vaatamata hirmudele esineb Soome vanglates vägivalla juhtumeid siiski harva. Küll aga võivad lastevastaseid seksuaalkuritegusid toime pannud isikud olla põlu all nende vangide hulgas, kel endil on lapsed.

Soomes on trend selline, et lastevastased seksuaalkuriteod soomlaste hulgas vähenevad, aga välismaalaste hulgas kasvavad.

Näin seksuaalirikollisille usein käy Suomen vankiloissa – ovat vankien hierarkiassa pohjalla

Pedofiilit ja lapsiin kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin syyllistyneet ovat vankien keskinäisessä hierarkiassa pahnanpohjimmaisia, kertoo apulaisprofessori Minna Ruckenstein. Ruckenstein on tutkinut aiemmin vankeja, mutta työskentelee nykyään Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta. Ruckensteinin mukaan paitsi rikos, johon on syyllistytty, myös vangin etninen tausta vaikuttaa usein siihen, miten yhteisö suhtautuu yksittäiseen vankiin. - Suhtautuminen seksuaalirikollisiin on yksi suljettujen vankiloiden piirteistä.

Kommentaarid
(Külastatud 1,052 korda, 1 külastust täna)