Rootsi sõjaväeluure juht hoiatab suurte ohtude eest

Rootsi sõjaväeluure MUST juht Gunnar Karlson hoiatab suurte sõjaliste ohtude eest Rootsile. Karlsoni väitel on Rootsi firmad spionaaži suhtes olnud sinisilmsed ning küberrünnak võib lüüa rivist välja Rootsi elektrisüsteemi.

Karlson, kes väga harva avalikkuse ees esineb, tõi välja lähiaastate kõige suuremad väljakutsed Rootsi jaoks.

„Me peame hoidma silma peal lähinaabrusel. Krimmi okupeerimine ja osalemine Ida-Ukraina sündmustes Venemaa poolt kõigutab Euroopa kaitsekorralduse alustalasid,” vahendab Karlsoni sõnu väljaanne Dagens Industri.

Paralleelselt tungib erinevatel rinnetel peale Hiina ning terrorismioht püsib samuti kõrge.

„Sõjaline võimekus riikides suureneb ja selle eesmärk on seda kasutada,” ütles Karlson. Kõigele vaatamata on sõda aga väga kallis ja riskantne, mistõttu üritatakse oma eesmärke saavutada muul moel, läbi mõjutustegevuse ja IT-rünnakute. Kübervaldkonnas on võimalik väga palju kahju teha, kuna selle vastu on kaitsemeetmed nõrgad.

Kübervaldkonnas on eesmärk varastada, häirida ja hävitada. Kõige kergem on infot varastada ja tänapäeval on see väga lihtne. Palju on olnud ka teenuse häirimise rünnakuid, nõnda võib häirida näiteks elektrivarustust.

Sellised IT-rünnakud juba toimuvad. Näiteks 2016. aasta detsembris rünnati Ukrainas elektrivõrkusid ja elekter oli ära mitmel pool Kiievis. Sama asi võib juhtuda ka Rootsis.

Karlsoni väitel tuleb senisest enam tähelepanu pöörata Hiinale. Mitmed riigid on seoses Hiina telekomifirma Huawei kahtlase tegevusega piiranud selle firma tehnoloogia kasutamist, aga Rootsi sidevõrgud kasutavad jätkuvalt Huawei sedmeid. Hiina firmad aga peavad vajadusel abistama Hiina valitsust ja luureasutusi. Sellega tuleb ka Rootsis arvestada.

Viimasel ajal on märgatud kahtlast tegevust Rootsi sõjaväeliste objektide läheduses. Näiteks detsembri algul peeti Muskö sõjaväebaasis Nynäshamnis kinni Belgi ja Briti kodanikud. Kümme päeva hiljem peeti ilma dokumentideta isik kinni Bålsta sõjaväelise objekti juures Stockholmi ligidal.

Mustchef: Säkerhetshotet mot Sverige är allvarligt

Som chef för en av Sveriges hemligaste verksamheter framträder Gunnar Karlson sällan offentligt. I en intervju med TT pekar han ut de viktigaste hoten mot Sverige de närmsta åren. “Vi måste ha koll på situationen i vårt närområde.

Kommentaarid
(Külastatud 1,500 korda, 1 külastust täna)