Polaarpööris lagunes: Külm õhumass valgub Soome peale pikaks ajaks

Ilmateenistuse andmetel lagunes põhjanabal polaarpööris, mistõttu valgus külm õhumass nii Soome kui ülejäänud Euroopa peale pikaks ajaks.

Jaanuari algul soojenes põhjanaba kohal ootamatult õhk, mis tähendab polaarpöörise nõrgenemist või lagunemist. See toob omakorda külma õhu USA idarannikule ja Euraasia lääneossa. Soome jaoks tähendab see lähinädalatel tavapärasest karmimat külma, vahendab Foreca blogi.

Polaarpööris tekib talveajal mõlemal poolkeral pooluste ümber, mis tähendab külma ja kuiva õhumassi püsimist pooluste kohal. Polaarpööris tekib talveajal, mil temperatuuride vahe on kõige suurem. Kui kevadel hakkab päike pooluseid soojendama, laguneb pööris tavaliselt aprillikuus.

Polaarpööris hoiab talveajal külma ja kuiva õhu pooluse ümber kinni, mistõttu tuleb Soome läänetuulte mõjul sooja õhku. Pooluse kohal oleva õhumassi soojenemine toob aga kaasa polaarpöörise lagunemise, mistõttu liigub külm õhk lõuna poole.

Polaarpöörise lagunemise tõttu on väga külm USA idarannikul ja suuremas osas Euroopast. Külmenemine on pikaajaline. Viimati lagunes polaarpööris möödunud aasta veebruaris-märtsis, misl Soomes oli väga külm ilm. Nüüd kordub sama asi.

Polaarpöörise lagunemise mõju avaldus Soomes ja mujal Euroopas alates järgmisest nädalast. Järgmisel nädalal langeb temperatuur Soome põhjaosas -30 kuni -35 kraadini ja Soome lõunaosas -15 kuni -25 kraadini.

Talve kõige karmimad pakased aga tulevad paari nädala pärast jaanuari-veebruari vahetusel. Pärast seda hakkab aga päike juba vähehaaval õhku soojendama. Kõige suurem pakane on jaanuari lõpus ja veebruari algul.

Soome pakaserekord löödi 20 aastat tagasi 1999. aastal, mil Kittiläs mõõdeti -51,5 kraadi. Sodankyläs oli 49 kraadi külma. Käesoleva aastatuhande madalaim temperatuur mõõdeti Kittiläs 2006. aasta jaanuaris, mil külma oli 43,5 kraadi.

Soome lõunaosas mõõdeti madalaim temperatuur viimati 2003. aasta jaanuaris, mil Helsingi-Vantaal oli -31,3 kraadi. Helsingi-Vantaa madalaim temperatuur mõõdeti 1987. aastal, mil külma oli 35,9 kraadi.

Kui külm õhumass Soome jõuab, siis võib korduda 2009-2010. aasta olukord, mil lund sadas Soome lõunaosas väga palju.

Foreca Suomi on Twitter

Hyytävän kylmä sää jämähtää Suomen ylle pitkäksi aikaa! “Pohjoisen napa-alueen polaaripyörteen hajoamisen myötä tavanomaista kylmemmän talvisään riski on kasvanut Euroopassa” – lue blogista lisää: https://t.co/9tNlEDzM37 #forecasuomi #sää #pakkanen #talvi Kuva: @markusmanty

Kommentaarid
(Külastatud 1,279 korda, 1 külastust täna)