Oulu politsei ülevaade lastevastaste seksuaalkuritegude kohta: ohvrid olid 10-15-aastased

Oulu politsei on siiani teatanud kokku 9 praegu uurimisel oleva elaealiste 10-15-aastaste tüdrukute suhtes toime pandud kahtlusaluste seksuaalkuritegude kohta.

Teod on toime pandud 2018. aasta suvel ja sügisel. Kõik kahtlusalused on välismaalastest noored mehed. Enamus kontakte on kannatanutega sõlmitud sotsiaalmeedias. Seoses kuritegudega on praegu vangistatud 10 isikut.

Kuigi kuriteod pole otseselt omavahel seotud on nende omavaheline sarnasus väga murettekitav asjaolu. Politsei ei avalda tavaliselt asjade kohta infot kannatanute privaatsuse kaitsmiseks. Antud asjade kohta otsustati edastad info, kuna korraga on tulnud ilmsiks info väga paljude sündmuste kohta. Noorte ja nende vanemate hoiatamine on väga oluline uute kuritegude ärahoidmiseks.

Kokkuvõte juhtumitest:

  • Ühe juhtumi puhul uuritakse laiemat kuritegude ahelat. Kuritegudes on vangistatud kaheksa meest. Teod on toime pandud ühe isiku suhtes. Kuriteod on lapse raskekujuline seksuaalne ärakasutamine ja raskekujuline vägistamine.
  • Teise juhtumi puhul uuritakse Tuira linnaosas toimunud seksuaalkuritegu. Kuritegu uuritakse kui raskekujulist vägistamist ja raskekujulist lapse seksuaalset ärakasutamist. Kuriteod on toime pandud kahe isiku suhtes ja vangistatud on üks isik.
  • Neljanda juhtumi puhul uuritakse novembris ühes erakorteris toimunud kahtlusalust raskekujulist vägistamist ja raskekujulist lapse seksuaalset ärakasutamist. Teod on toime pandud ühe isiku peal ja vangistatud on üks isik.
  • Viienda juhtumi puhul uuritakse oktoobris toimunud raskekujulist vägistamist ja raskekujulist lapse seksuaalset ärakasutamist.
  • Kõige värskem juhtumi puhul uuritakse nelja seksuaalkuritegu. Kuriteod on vägistamine ja raskekujuline lapse seksuaalne ärakasutamine. Kahtlusauseid on kokku neli. Kinni on võetud kolm meest. Selle juhtumi puhul on üks ohver sügisel surnud.

Politsei kutsub noori tüdrukuid ja lapsevanemaid ettevaatlikkusele sotsiaalmeedia kasutamisel. Tundmatutelt isikutelt ei tohi sõbra- ja jälgimise kutseid vastu võtta. Enamuse juhtumite puhul on laps olnud eelnevalt ühenduses sotsiaalmeedia kaudu, pärast mida on käinud läbikäimine ja kontakti hoidmine. Vanemad peaks olema teadlikud, kellega lapsed veedavad aega nii internetis kui mujal.

Politsei julgustab tegema kuriteoteadet, kui on kahtlus, et inimene ise või lähedased on sattunud kuriteo ohvriks. Ükski tegu ei saa jääda paljastamata. Niisamuti tuleks lapsi ja noori julgustada rääkima täiskasvanutele kahtlusalustest kontaktivõtmistest ja isikutest.

Tavapärane turvatunne pole Oulus oluliselt muutunud pärast avalikuks tulnud juhtumeid. Kahtlusalustele seksuaalkuritegudele on eelnenud kontaktid sotsiaalmeedias ja mujal.

Politsei sõnum vanematele: Vanemad, rääkige, huvituge ja küsige lastelt, kellega nad sotsiaalmeedias vestlevad ja kellega veedavad oma vaba aega.

Poliisi – Tiedotteet

Oulun poliisilaitos on tiedottanut yhteensä yhdeksästä tällä hetkellä tutkinnassa olevasta alaikäisiin 10 – 15 vuotiaisiin tyttöihin kohdistuneesta epäillystä seksuaalirikoksesta Oulussa. Teot ajoittuvat kesään ja syksyyn 2018. Kaikissa teoissa epäillyt henkilöt ovat ulkomaalaistaustaisia nuoria miehiä. Suurimpaan osaan on liittynyt yhteydenottaminen sosiaalisessa mediassa. Rikoksiin liittyen poliisilla on tällä hetkellä kymmenen henkilöä tutkintavankeudessa.

Kommentaarid
(Külastatud 266 korda, 1 külastust täna)