Kas teadsid: Väinö Linna „Tundmatu sõduri” peategelane Antti Rokka sai nime eestlase järgi

Soome kirjaniku Väino Linna sõja-ainelise romaani „Tundmatu sõduri” peategelase Antti Rokka nimi on pandud 8. jalaväerügemendi 1. automaaturite kompaniis võidelnud eestlase järgi.

Tundmatu sõduri teema on praegu taas päevakorral, sest Soome TV pealt jookseb samanimeline režissöör Aku Louhimies’i seriaal.

Kuigi nimi tuli eestlase järgi, oli Rokka tegelik prototüüp samas 8. jalaväerügemendis võidelnud soomlane Viljam Pylkäs. Ta oli Karjala Sakkolast pärit põllumees ning sai Jätkusõjas 1942. aasta aprillikuus tuntuks seeläbi, et niitis üksinda maha terve vaenlase väeüksuse, kokku 80 meest. Romaanis on märgitud Rokka poolt surmatud vaenlase sõdurite arvuks 50, vahendab Ilta-Sanomat.

Pylkäs sai ise ainult kergelt peast haavata. Vapruse eest omistati Pylkäsele Saksa teenetemärk Raudrist. Hiljem omistati talle 4. klassi Vabaduserist.

Viljam Pylkäs suri 1999. aastal Lempääläs 86-aastaselt.

Tuntemattomassa sotilaassa Antti Rokka ampui yksin koko venäläispartion – se tapahtui myös oikeassa elämässä, mutta todellisuus oli jopa vieläkin ankarampi

Tuntemattoman sotilaan hahmoista alikersantti Antero Rokka lienee mieleenpainuvin. Ylivertainen taistelija, kumartelematon oman tiensä kulkija, joka ei pelkää vihollista eikä sotaherroja. Rokan kiehtovuutta korostaa se, että romaanin hahmoista juuri hän on lähimpänä todellisuuden esikuvaansa, oikeaa ihmistä. Tosin romaanin ilmestymisen aikoihin 1954 tätä ei tiedetty. Se ei estänyt Rokan esikuvan arvuuttelun alkamista.

Kommentaarid
(Külastatud 755 korda, 1 külastust täna)