Erakordne lugu: Soome ettevõtja kaebas Eesti ajakirjanikud kohtusse

Soome ettevõtja Arto Autio kaebas kohtusse Eesti rahvusringhäälingu ERR ja ERR-i saate Pealtnägija ajakirjanikud Mihkel Kärmase ja Anna Pihli.

Autio, investeerimisfirma Brave Capital ja sellega seotud isikud süüdistavad Eesti ringhäälinguettevõtet ja selle ajakirjanikke valeinfo levitamises ja kahju tekitamises, vahendab Yle.

Kohtuasi puudutab Eesti Televisioonis novembrikuus eetris olnud saateid, milles on juttu Autio äritegevusest, teda puudutavast kuriteokahtlusest ja tema seotusest Soome Keskerakonnaga seotud Noorsoofondiga (Nuorisosäätiö).

„See tuli nagu välk selgest taevast,” kommenteeris Kärmas enda kohtusse kaebamist. Kärmas ütles, et lugusid ette valmistades kommenteeris Autio asju ainult väga lühidalt. Pärast seda polnud temast midagi kuulda. Siis järsku enne jõule tuli mahukas ja hoolikalt ette valmistatud hagiavaldus.

Kärmase väitel on tegemist mitmel moel erakordse hagiga. Esiteks pole Eesti rahvusringhäälingut varem kohtusse kaevatud. Tegemist on esimese korraga.

Kärmast paneb imestama ka hagiavalduse sisu, kuna saates ei avaldatud midagi kahtlast. Hagis on aga välja toodud 18 kohta, kus rahvusringhääling on edastanud vale või ebatäpset infot.

Kärmase väitel ei vasta see tõele. Neist 18 väitest on 15 sellised, millest saates polnud üldse juttu. Näiteks on hagis öeldud, et saates väideti, et Autiot süüdistatakse Eestis kolmes kuriteos. Aga midagi sellist saates ei räägitud. Väide on aga selline, et tavaline inimene saab aru, et sellised olid süüdistused.

Kolm väidet on aga sellised, mis on üldteada asjad.

Kohus lasi määrusega vaidlusalused lood eemaldada, mida rahvusringhääling on juba teinud. Kärmase väitel pole see Eestis midagi enneolematut. Loogika on selles, et kui need lood sisaldavad valeinfot, siis teevad nad kahju iga päeva eest, mil nad on avaldatud. Küll aga paneb Kärmast imestama, et kohus keelas rahvusringhäälingul igasuguse Autio kriminaaluurimist puudutava info avaldamise.

Soome politsei kahtlustab, et Autio aitas kaasa Noorsoofondi endiste juhtide altkäemaksuasjale ja sellega seotud majanduskuritegudele.

Eesti Rahvusringhäälingu ja Autio vaheline kohtuasi võib Kärmase väitel kesta mitu aastat. Sel ajal Eesti ajakirjanike lugusid avaldada ei saa. Kärmase väitel on kujunenud huvitav olukord, kus kriminaaluurimise kohta midagi avaldada ei saa.

Kärmase arvates on kummaline, et kohtusse kaevati nad just selliste asjade pärast, kuna lisaks Pealtnägijale on sama infot avaldanud Soome ringhäälingu Yle saade MOT, ajakiri Suomen Kuvalehti ja Eesti muud meediaväljaanded.

Kärmase väitel on ebaloogiline, et rahvusringhääling kaevatakse kohtusse asjade eest, millest on Eesti meedias olnud nii palju juttu. Noorsoofondi uus juht Kimmo Pihlman on andnud ajakirjandusele mitmeid intervjuusid seoses võimalike kuritegudega asutuses ja teda pole kohtusse kaevatud.

Kärmas ütles Autio poolt esitatud hagiavaldust kommenteerides, et selle taga võivad olla Autio poolt Tallinnas arendatavad kinnisvaraprojektid ning ta on mures enda ja äripartnerite maine pärast. Kohus on võtnud Autio hagi menetlusse, mis tähendab, et kohtu arvates võib sel olla alus.

Kärmas on aga kohtu koha pealt optimistlik, sest tema arvates olid lood ajakirjanduslikult nõuetekohaselt tehtud. Loomulikult tähendab see juhtum peavalu, aga see kuulub ajakirjaniku töö juurde.

Yle võttis ühendust ka Arto Autioga, kes aga ei soovinud teemat kommenteerida.

Suomalainen liikemies haastoi Viron toimittajat oikeuteen, oikeus määräsi jutut poistettavaksi – “Emme ole aiemmin kokeneet tällaista”

Oikeuden määräyksen mukaan Viron Yleisradioyhtiö ei saa käräjöinnin aikana julkaista mitään liikemies Arto Autiota ja Nuorisosäätiötä koskevasta rikostutkinnasta.

Kommentaarid
(Külastatud 751 korda, 1 külastust täna)