Uus trend Soomes: jõuludeks ei koguneta maale vanaema juurde ega suvilasse, vaid minnakse Helsingi kesklinna hotelli

Soomes on üha levinud trend, kus jõulusid ei tähistata maal vanaema juures või suvilas, vaid kesklinna hotellis. Niimoodi istutakse koos hotellis ja tähistatakse jõule.

Üks pere, kes hotellis jõule tähistab, käis varem maal sugulaste juures. Seal tuli jõuluvana ja viidi küünlaid surnuaiale. Nüüd aga mõeldakse, et selle asemel võib ka midagi muud teha. Hotellis istub laua ääres mitukümmend inimest, kaasa arvatud lapsed, vahendab Yle.

Veel 10 aastat tagasi olid jõulud hotellide jaoks tühi aeg. Mõni hotell pani isegi uksed kinni. Enam see nii ei ole.

Paljudele annab hotelli minek võimaluse aeg maha võtta ja lõõgastuda, stressi maandada ja puhata. Uus trend on aga see, et sama linna inimesed lähevad jõuludeks hotelli.

Paljudes Helsingi hotellides ööbivad jõulude ajal just Helsingi enda ja Espoo inimesed. Hotellid on peaaegu täis. Hotellid pakuvad peredele jõuluteemalist programmi. See on suur muutus, kui arvestada, et veel 10 aastat tagasi olid paljud hotellid jõulude ajal kinni.

Jõulude veetmine Helsingis tähendab seda, et linn ei jää jõulude ajal tühjaks, nagu see oli varem. Nii nagu jaanide ajal, jäävad paljud inimesed kodulinna. Jõulude ajal on Helsingis umbes pooled hotellikülalistest soomlased ja teise poole moodustavad välisturistid. Helsingis on jõulude ajal väga põnev: toimuvad eri jõulukontserdid, samuti on avatud sellised ajaveetmise kohad nagu populaarne mereäärne linnasaun Löyly.

Helsingi on jõulude ajal kõigele vaatamata ka jõululinn. Seal pole küll jõuluvana kodu nagu Lapimaal, aga palju on jõulukaunistusi ja valgusteid. Omaette hooaeg on venelastel, kes saabuvad peale jõule. Siis on paljudes hotellides põhikülalised venelased.

Hotellijõulude eelis on see, et saab puhata ja lõõgastuda ning ei pea päevad läbi köögis vaaritama. Kõik saavad tulla lauda ühel ajal ja vanaemad ei pea end nahast välja rabelema. Saab koos saunas käia ja mänge mängida.

Hanna Lintumäen suku ei kokoonnu jouluksi mökille tai mummolaan vaan hotelliin keskelle Helsinkiä – he ovat esimerkki uudesta ilmiöstä

Hotelleista kerrotaan, että yhä useampi suomalainen valitsee jouluna hotellihuoneen siskonpetin sijaan.

Kommentaarid
(Külastatud 249 korda, 1 külastust täna)