Süüdiklest röövis Soome pere une, raha ja maine – seda ei sooviks vaenlaselegi

Soome Rauma pere sai omale kärntõbe põhjustava süüdiklesta, mis piinas kuu aja vältel. Ravi läks maksma ligi 1000 eurot, mida Kela ei hüvita.

Algul ei osatud haigust diagnoosida, hiljem tuli välja, et kallist ravi ei hüvitata. Lesta põhjustatud kärntõbi põhjustab avalikku häbitunnet, vahendab Iltalehti.

Rauma ema Tanja meenutab, et nahaprobleemid algasid peres läinud aasta septembrikuu lõpus. Esimesena hakkas end kraapima aasta vanune poeg.

Sarnased vaevused olid pikemat aega vaevanud juba Tanja ema, kes oli käinud vaevustega mitmel korral töötervishoiu arsti juures. Erinevaid kortisooni- ja niisustuskreeme määriti naha peale, aga sellele vaatamata levis sügelus üle keha ja ühelt pereliikmelt teisele. Detsembris sügelesid pere kaks väiksemat last juba pealaest jalataldadeni. Ema ei saanud öösiti enam magada.

Ema tunnistab, et haigus tekitas stressi, kuna magada ei saanud ja väiksem laps ei osanud ka rääkida, mis teda vaevab. Detsembrikuus saadi lõpuks teada sügeluse põhjus – kõigil olid süüdiklestad, leidis nahaarst. Süüdiklest on pastaka otsa suurune väike ämblikulaadne loomake, kes elab pindmistes nahakihtides. Tavaliselt on nakkuse saanud inimesel kümneid lestasid keha peal ning nende eritis ja naha sees liikumine tekitab talumatut, tavaliselt õhtuti avalduvat sügelust, mida peab kraapima. Sügamine tekitab omakorda infektsiooni, mistõttu on vaevuste põhjust keeruline tuvastada.

Kui sügelemise põhjus oli kindlaks tehtud, algas Rauma peres ravi. Kõik pere liikmed, välja arvatud isa määriti kokku permetriinsalviga, ja vastavalt soovitusele nädala pärast uuesti.

Väljaspool nahka elab süüdiklest vaid mõned ööpäevad, mistõttu kõik kodused riided ja tekstiilid pesti kuuma veega läbi. Tanja koristas igaks juhuks terve elamise algusest lõpuni.

Jaanuaris korrati veel ravi, kuna kahel lapsel esines veel sügelust. Siis ületas apteegis müüdava Nix 5% permetriinsalvi peale kulunud summa juba 500 eurot. Seda on küllalt palju, sest seda ravimit Kela ei hüvita.

See oli perele üllatus, sest üks tuub salvi maksab 38 eurot ja neid kulus peres päris mitu. Mitmetes teistes Põhjamaades seda ravi hüvitatakse, aga Soomes millegipärast mitte. Rootsis on näiteks Nix hüvitatav retseptiravim.

Kuigi Soomes saab väikse sissetulekuga süüdiklesta patsient toimetulekutoetust, võib ravimi hind tekitada inimestel majanduslikke probleeme. Tanja sõnul läks tema peres ravi maksma kokku ligi 1000 eurot.

Nix salvi hind on Soomes viimastel aastatel kerkinud. Veel 2004. aastal sai tuubi kätte 18 euroga. 2013-2016. aastatel aga kerkis ravimi jaehind 24 euro pealt 38 euro peale.

Lisaks tekitavad lestad muid probleeme. Kui Tanja palus 2017. aasta lõpus appi koristusfirmat, siis öeldi, et süüdiklestade puhul teenust ei osutata. Lõpuks selgus ka nakkuse põhjus. Nimelt oli Tanja vanaisa olnud 2016. aasta suvel ühes Satakunta hooldeasutuses, kus oli süüdiklesta epideemia. Vanaisa tervis oli nõrk ja temal ei suudetud lesta välja ravida. Vanaisa olukord halvenes 2017. aastal pärast puusaluu murdu ja ta suri augustikuus. Sel ajal oldi vanaisaga peres palju kontaktis ja hoiti tema kätt.

Süüdiklestade haigus on nii kulukas ja kurnav, et Tanja ei sooviks seda oma vaenlaselegi.

Syyhypunkki vei lapsiperheen yöunet, rahat ja maineen: “En toivo pahimmalle vihamiehellenikään”

Raumalainen perhe sai syyhypunkin. Ensin tautia ei osattu diagnosoida. Sitten ilmeni, että kallista hoitoa ei korvata. Syyhyyn liittyy myös paljon häpeää. Ensimmäisenä kutisi kuopus. Raumalaisäiti Tanja muistelee, että erikoinen, syyhyävä iho-oireilu alkoi hänen perheessään syyskuun lopussa viime vuonna. Ensimmäinen toipilas oli vuoden ikäinen poika, joka raapi itseään jatkuvasti ja oli pian ihottuman täplittämä.

Kommentaarid
(Külastatud 3,210 korda, 1 külastust täna)