Strasbourgi terrorist karjus: „Allahu akbar!” ja avas automaadist tule

Strasbourgi kahtlusalune terrorist, 29-aastane Cherif Chekatt karjus: „Allahu akbar!” ja avas teisipäeva õhtul automaadist tule jõuluturul olnud inimeste pihta.

Üks hukkunutest on 45-aastane Tai mees, kes oli koos abikaasaga Euroopas puhkust veetmas. Raskes seisus on 28-aastane Itaalia ajakirjanik, kes tuli kajastama Europarlamendi istungit, vahendab Daily Mail.

Praeguse seisuga on hukkunud 3 ja saanud haavata 13 inimest. Kahtlusalusel terroristil on varasemast 25 karistust, sealhulgas relvastatud röövi eest ja ta on kuulutatud ühiskonnale ohtlikuks. Chekatt on teadaolevalt Alžeeria päritolu, aga sündinud Strasbourgis.

Kahtlusalune terrorist on sündmuskohalt põgenenud taksoautoga. Taksojuhi väitel oli mees relvastatud püssi ja noaga. Ta oli öelnud taksojuhile, et tappis 10 inimest.

Chekatt läks kuritegelikule teele juba 10-aastaselt. Ta viibis vanglas vahemikus 2006-2016. 2011. aastal mõisteti ta kaheks aastaks vanglasse ühe teismelise pussitamise eest. Kahtlusalune on süüdi mõistetud ka narkokuritegudes. Ta liikus islamistlikes ringkondades ja radikaliseerus vanglas olles.

Lisaks Saksa ja Prantsuse vanglatele on Chekatt kandnud karistust ka Šveitsi vanglates. Viimase karistuse sai ta Saksamaal 2016. aastal ühe hambaravikabineti röövi eest. Ta vabastati ja saadeti Prantsusmaale 2017. aastal.

Chekatt oli tagaotsitav seoses ühe mõrvaga Eckbolsheimis Ida-Prantsusmaal. Enne tulistamist oli politsei käinud tema pool kodus, aga meest ei olnud. Selle asemel leiti hulgaliselt relvi: granaat, püss ja neli nuga.

Kokku on seoses eilse terrorirünnakuga vahistatud viis inimest. Tulistamine toimus veidi peale 8 õhtul Stasbourgi kesklinnas jõuluturu kõrval Place Kleberi platsil. See on linna kõige rahvarohkem piirkond ja samas asub ka Europarlamendi esindus.

Piirkonnas patrullinud sõdurid avasid kahtlusaluse pihta tule, aga suutsid teda ainult haavata. Üks sõjaväelane sai haavata kuulist, mis oli pärit kahtlusaluse relvast ja põrkas rikošetiga maja seinast.

Kahtlusalust saadeti otsima kokku 350 inimest, nende seas sõjaväelased, politseinikud ja kopterimeeskonnad. Prantsusmaal on välja kuulutatud eriolukord. Politseijõud on juba niigi kõrgendatud valvsusega olukorras seoses kollaste vestide meeleavaldustega.

President Emmanuel Macron avaldas kaastunnet hukkunute lähedastele vahetult pärast juhtunut ja kutsus kokku kriisinõupidamise.

Kaks aastat tagasi, 2016. aasta detsembris sõitis 23-aastane tuneeslane Berliini jõuluturul veoautoga surnuks 12 inimest ja vigastas 48 inimest. Prantsusmaal on alates 2015. aastast terrorirünnakute hukkunud kokku 246 inimest.

Strasbourg ‘Christmas market gunman’ who killed three and injured 13

Three people killed and 13 injured when gunman opened fire at Strasbourg Christmas Market last night A manhunt is underway for the gunman, 29-year-old local man Cherif Chekatt, who was on security watchlist Chekatt, from Strasbourg, has a lengthy criminal record and was ‘known in local Islamist extremist circles’ Gunman

Kommentaarid
(Külastatud 345 korda, 1 külastust täna)