Soomes puhkes skandaal: rahvasaadik võrdles Euroopa Liitu natsi-Saksamaaga

Soomes puhkes eile suuremat sorti skandaal, kui põlissoomlaste rahvasaadik Ville Tavio võrdles parlamendis kõneledes Euroopa Liitu natsi-Saksamaaga. Tavio märkis, et Euroopa Liidus piiratakse teisitimõtlejate sõnavabadust samamoodi nagu seda tehti Nõukogude Liidus või natsi-Saksamaal.

Tavio sõnavõtu peale läksid marru suurte parteide esindajad, eriti sotside juht Antti Rinne.

Tavio rääkis oma mõtteid eile Soome parlamendis Eduskunta toimunud Euroopa Liidu teemalises arutlusvoorus. Kõigepealt ütles Juha Sipilä, et Suurbritannia eraldumisega seonduv on Euroopa Liidus olnud populismi musternäide, kus keerulistele küsimustele otsitakse lihtsaid lahendusi ja tulemus on kõigile näha.

Koonderakonna esindaja Pertti Salolainen ütles, et praegune populismi laine Euroopas on selgelt seotud kontrollimatu migratsiooniga. Tema väitel peab Soome mõtlema, kuidas migratsioon kontrolli alla saada.

Arutluse lõpposas aga ütles Ville Tavio, et Soomes tunnevad end vähemuses need, kes toetavad rahvusriigi ja iseseisvuse ideed, vahendab Helsingin Sanomat. Tavio väitel loovad Euroopa liitriigi pooldajad omamoodi Nõukogude Liitu või natsi-Saksamaad, fašismi uuel moel.

Pärast seda ütles sotside rahvasaadik Antti Lindtman, et Tavio ületas oma sõnavõtuga, kus ta võrdles Euroopa Liitu natsi-Saksamaaga igasuguse taluvuse piiri. Ühtlasi pani Lindtman pahaks, et Tavio kasutas Euroopa Liiduga seoses mõistet fašism. Tema väitel oli natsi-Saksamaa puhul tegemist miljonite inimeste hävitamisega ja teises ilmasõjas kümnete miljonite surmaga ja kogu Euroopa Liit on loodud selleks, et midagi taolist enam ei korduks.

Peaminister Sipilä ütles samuti, et Tavio sõnavõtt on taunimisväärne ja soovis, et põlissoomlased end sellest taandaksid.

Roheliste esindaja Pekka Haavisto ütles samuti, et Euroopa Liit on loodud teise ilmasõja karmide kogemuste pinnalt ning kiitis Juha Sipilät, et ta laitis Tavio mõtteid.

Jutuajamise lõppedes jäädi ootama põlissoomlaste seisukohta, mida aga ei tulnud. Sotside esimees Antti Rinne ütles pärast seda, et ta soovib, et parlamendi eestseisus seda teemat arutaks. Rinne arvates oleks pidanud parlamendi esimees Paula Risikko katkestama Tavio jutu.

Põlissoomlaste juht Jussi Halla-aho kirjutas pärast seda sotsiaalmeedias, et Tavio jutt oli liialdus, aga samasugune liialdus on praegu rahvusluse ja pagulaste suhtes kriitilisuse võrdlemine natslusega või selle nimetamine natsluseks. See paistab olevat igati ok, märkis Halla-aho.

Ville Tavio on Twitter

Puhuin tänään eduskunnassa siitä, miten nykyisin EU:ssa pyritään rajoittamaan toisinajattelijoiden sananvapautta. Suunta on kuin Neuvostoliittoon tai natsi-Saksaan. Nyt Antti Rinne (Sdp) vaatii hiljentämistäni ja puhemiehistöltä minulle jonkinlaista rangaistusta. Proves my point?

Jussi Halla-aho on Twitter

EU:n vertaaminen natsi-Saksaan voi toki olla yliampuvaa, mutta vähintään yhtä yliampuvaa on nykyaikaisen kansallismielisyyden ja maahanmuuttokriittisyyden vertaaminen natsismiin – tai jopa kutsuminen natsismiksi. Se näyttää kuitenkin olevan ihan ok. https://t.co/Zrfq6EEAFN

Kommentaarid
(Külastatud 376 korda, 1 külastust täna)