Soomepoiste viimane elus olnud ohvitser on surnud

Paljud eestlased, kellel puudus võimalus oma kodumaa vabaduse eest võidelda, otsustasid minna võitlema Soome maa ja rahva eest. Saabunud on kurb sõnum, et viimane Eestis elus olnud Soome vabaduse eest võidelnud soomepoiste ohvitser Otto Peters on surnud. Ta suri 30. novembril ja elas 99 aastaseks.

Otto Peters sündis 26. septembril 1919. aastal Tallinnas. Ta lõpetas Inglise Kolledži ja õppis TTÜ-s. 1941. aasta juulist oli metsavend, osales vabatahtlikuna Saksa üksuses saarte vabastamisel, teenis Saksa sõjaväes 1941. aasta augustist kuni 1942. aasta oktoobrini. Soome armeesse läks koos oma kaaslastega üle 11. maist 1943. aastal, lõpetas seal ohvitseride kursuse. Osales Jätkusõja tõrjelahingutes Karjala Kannasel Vuoksi jõe ääres rühmaülemana. Tagasi Eestisse tuli 1944. aastal, mil võitles Tartu rindel.

Töötas pärast sõda Tallinna telefonivõrgus, arreteeriti 1945. aastal ja mõisteti Jätkusõjas osalemise eest 20+5 aastaks vanglasse. Vabanes Norilski vangilaagrist Krasnojarski krais 1955. aasta septembris. Töötas pärast seda Harjumaal pumbajaamas.

Otto Peters oli Eesti Vigastatud Sõjameeste Ühingu ja Eesti Akadeemilise Sõjaajaloo Seltsi liige. Soomepoiste Ühingu asutajaid ja juhatuse liige, ajalootoimkonna ja Reservohvitseride Kogu liige. P. Haara on kirjutanud temast raamatu „Soomepoiss Otto Peters“.

Elas Harku vallas Tutermaa külas. Autasustatud: Kotkaristi IV klass 1997, Soome Valge Roosi I klassi medal 2016.

Soome eest võitles üle 3000 Eesti vabatahtliku, kellest ohvitseri koolituse sai 150. Soome kaitseväe koosseisu loodi eesti rügement JR200. Otto Peters oli selle esimesi liikmeid.

Sotaveteraaniliitto on Twitter

Yksi Suomen-pojistamme, Otto Peters on poissa. Palveli jatkosodassa (JR47, JR6, JR200), tuomittiin siitä 25 vuodeksi. Vapautui 10 v jälkeen ja oli yksi Suomen-poikien yhdistyksen perustajajäseniä. Kiitos kaikesta Otto 🇫🇮❤️🇪🇪#sotaveteraanit #himmetäeimuistotsaa #kunniavelka

Kommentaarid
(Külastatud 957 korda, 1 külastust täna)