Soome pereminister ei poolda sundvaktsineerimist, eelistab piitsale präänikut

Soomes kaaluti seoses ühe leetrijuhtumiga sundvaktsineerimist, aga pere- ja teenuste minister Annika Saarikko seda ei poolda. Pigem võiks Saarikko väitel lisada vaktsineeritud lapse vanemale ühe kuu lisaks vanemapuhkusele.

Saarikko kirjutas sundvaktsineerimise teemal sotsiaal- ja terviseministeeriumi blogis. Vaktsineerimised on kohustuslikud 14 Euroopa Liidu riigis, millest enamus on Ida-Euroopas. Lisaks toob Austraalias vaktsineerimata jätmine kaasa lapsetoetustest ilmajäämise.

Saarikko väitel pole sunni mõju end õigustanud. Põhjamaades on vabatahtliku vaktsineerimise süsteemiga vaktsineerituid rohkem kui sunnil põhinevates Ida-Euroopa maades. Austraalias on lapsetoetustest ilmajätmine toonud kaasa vaktsineerimisest keeldujate hulga suurenemise.

Peaminister Juha Sipilä valitsemisajal on ette nähtud sundvaktsineerimine teatud elanikkonna gruppidele. Nii näiteks on võimalik inimesi sunniga vaktsineerida terrorismi olukorras. Sellist olukorda pole aga olnud ja ei saa loodetavasti kunagi olema, märkis minister Saarikko.

Soomes on vaktsineerimiste vastasus väga väike. Täielikult vaktsineerimata lapsi on vaid 1 protsent.

Saarikko on seda meelt, et sunniviisiline vaktsineerimine võib kaasa tuua keeldumiste laine. See toob kaasa kohtuasjade ja kahjunõuete laviini. Sunni asemel on palju lihtsam vaktsineerimist soodustada nõuannete ja juhiste abil.

Mida kliendikesksem on tervishoid, seda rohkem vaktsineeritakse, leiab Saarikko. Polikliinikutes tuleks lisaks vaktsiinide kõrvalmõjudele rääkida ka neist haigustest, mille vastu neid antakse. Paljud haigused on 2000ndate aastate lapsevanematele tundmatud.

Soome haridusminister Sanni Grahn-Laasonen tegi ettepaneku, et vaktsineerimise võiks siduda lapsetoetustega. Saarikko äravõtmist ei poolda, vaid eelistab piitsa asemel präänikut: targem on anda üks kuu lapsepuhkust lisaks neile vanematele, kes on lasknud koolimineku ajaks oma lapse vaktsineerida.

Pakko – keinoista paras?

Julkaistu Sosiaali- ja terveysministeriön kolumnina Suomen hyvä rokotekattavuus perustuu kansalaisten rokotemyönteisyyteen ja luottamukseen tutkittua tietoa sekä viranomaistyötämme kohtaan. Olen ilahtunut siitä, että tätä Suomea moni on halunnut puolustaa Luodon tuhkarokkotapauksen jälkeisessä keskustelussa. Se on oikein, se on hyvästä. Keskustelu on mennyt luihin ja ytimiinkin; puhumme vanhemmuuden vastuusta, lapsen suojelemisesta ja toisaalta yksilön oikeuksista.

Kommentaarid
(Külastatud 215 korda, 1 külastust täna)