Soome on kaotamas oma au ja uhkust – kopsakat lapsetoetust

Pärast sõda Soome maksma hakanud kopsakad lapsetoetused on viimastel aastatel kokku kuivanud. Näiteks 2000. aastal oli lapsetoetus tänases vääringus 136,58 eurot, täna ainult 112,85 eurot.

Lapsetoetusi on makstud Soomes alates 1949. aastast ning see on olnud Soome au ja uhkus. Esialgu olid lapsetoetused väga suured, need moodustasid 40 protsenti kõigist sotsiaaltoetustest. Lapsetoetust said kõik pered olenemata nende varanduslikust seisust ja sissetulekust. See oli Soomes esimene universaalne toetus, kirjutab Lauri Nurmi väljaandes Iltalehti.

Universaalsed toetused on kaasaja Põhjamaade heaoluühiskonna alustala. Ent ilus minevik ei tähenda suurepärast tänapäeva. Nimelt on Soomes lapsetoetused ajas pidevat vähenenud. Kuigi Soomes sündide arv väheneb, pole poliitikud lapsetoetust tõstnud. Lapsetoetuste osakaal Soome sotsiaaltoetustest moodustab praegu ainult 2,1 protsenti.

Praegu peaks lapsetoetust kergitama vähemalt 21 protsenti (23,73 euro võrra), et see ulatuks 2000. aasta tasemele. Kuigi poliitikud on Soomes palju rääkinud lastest, on lapsed jäänud tegelikkuses vaeslapse ossa.

Häda on selles, et 1940ndatel aastatel sündinud suur põlvkond on suurte toetustega harjunud ja nad on endale läbi aastakümnete kindlustanud suurepärase elu, kuni praeguse pensionini välja. Nad on teinud kõik selleks, et nende elustandard ei muutuks. Kuni pensionisüsteemini välja, mis soosib ainult neid endid – sellega on seotud suured pensionitõusud viimastel aastatel.

Lapsetoetuste vähenemine näitab, milleni viib sündide arvu langus: olukorras, kus lapsed ei hääleta ja nende vanemaid on liiga vähe selleks, et poliitikat mõjutada.

Lapse ülalpidamine on vanematele üha kallim. Näiteks on Soomes välja arvestatud, et ühe lapse täiskasvanuks kasvatamise kulu on 100 000 eurot.

Soomes on üldine trend, et üürileandjaid koheldakse paremini kui lapsi. Eluasemetoetuste tõstmisega on suurendatud üüritulusid. Eluasemetoetusi maksti 2017. aastal välja 1,26 miljardit eurot, mida on ligi kolm korda enam kui 2000. aastal.

Näkökulma: Tätä et tiennyt lapsilisistä – suomalaisen perhepolitiikan ylpeyden arvo on romahtanut 2000-luvulla

Tämän hetkinen lapsilisä on vain 82 prosenttia vuoden 2000 lapsilisästä. Lapsilisä oli sotien jälkeisen Suomen suuri ylpeyden aihe. Sitä on maksettu vuodesta 1949 lähtien vanhemmillemme meistä kaikista, jotka olemme olleet lapsia. Lapsilisän kehittäminen liittyy suurten ikäluokkien syntymiseen välittömästi toisen maailmansodan jälkeen.

Kommentaarid
(Külastatud 832 korda, 1 külastust täna)