Soome kriminaalpolitseinik Oulu lapsevägistamise juhtumite kohta: see on vaid jäämäe veepealne osa

Soome kriminaalpolitsei komissari sõnul on Oulus välja tulnud lapsevägistamise juhtumid vaid jäämäe veepealne osa, kuna tavaliselt sellised asjad avalikkuse ette ei jõua.

Inimesed tunnevad häbi ja räägivad asjadest alles aastate või aastakümnete pärast, siis kui nad on juba täiskasvanud. Selliseid juhtumeid on Soomes teisigi, ütles kriminaalpolitsei komissar Sari Sarani MTV saates Rikospaikka.

Sarani väitel on lastevastased seksuaalkuriteod selline kuriteoliik, mille kohta ei liigu infot ning enamus juhtumeid jääb varju. Põhjus on selles, et ohvrid ei taha ise asjadest rääkida.

Sarani ütles, et lapsed tavaliselt sellistest asjadest kellelegi ei räägi. Häbitunne on sedavõrd suur. Süüdistatakse ennast ja abi ei otsita.

Sama rääkis Ilta-Sanomatele Soome rahvastikuliidu spetsialist Kirsi Porras. Tema väitel kulub aastakümneid, enne kui lapseeas kogetud juhtumitest usaldatakse rääkida. Inimesed räägivad tavaliselt siis, kui neil endal on lapsed ja asjad tulevad meelde.

Paljud seksuaalkuritegude ohvrid arvavad, et pääsevad kergemini, kui sellest kellelegi ei räägi.

Oulu juhtumite puhul on viiteid nn groomingule. Selliselt nimetatakse tegevust, kus täiskasvanu viib meelituste ja manipuleerimise abil lapse seksuaalsete tegudeni. Lapse ärakasutamine võib kesta pikalt, kuna groomingu käigus sunnitakse last vaikima.

Sarani väitel on Oulu juhtum oma mastaapidelt Soome kohta erakordne, aga maailmas üsna tavaline. Sarani väitel tuleks Soomes olla valmis selleks, et selline kuritegevus on organiseeritud ja et on olemas võrgustikud, samuti on lastevastased seksuaalkuriteod muutud jõhkramateks.

mtv – Rikospaikka

Rikospaikka on viikoittainen ajankohtaisohjelma, jota juontavat pitkän linjan rikostoimittajat Jarkko Sipilä ja Pekka Lehtinen. Rikospaikassa pureudutaan rikoksiin rikospaikkojen, studiohaastattelujen ja mtv.fi -sivustolta tutun Vinkkimiehet-ohjelman kautta. Rikoksia käsitellään laajasti eri näkökulmista, murhista kyberjuttuihin ja asuntomurroista järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

 

Kommentaarid
(Külastatud 1,483 korda, 1 külastust täna)