Soome kaitsepolitsei hoiatab paremäärmuslaste eest

Soome kaitsepolitsei Supo tutvustas täna aastaülevaadet, milles hoiatab paremäärmuslike rühmituste eest nagu Põhjamaade vasturinne.

Supo hinnangul on paremäärmuslikes ja migratsioonivastastes ringkondades üha enam viha ja vaenu õhutamist, mille sihtmärgiks on üha enam ametnikud, ajakirjanikud ja teadlased. Kui selline olukord laieneb, võib see mõjutada ühiskonna toimimist, leiab Supo.

Terrorismi osas on Supo hinnang endine: see on kõrgenenud ehk kaks palli nelja palli skaalal. Supo hinnangul on tõenäoline, et Soomes tegutsevad terroristlikud võrgustikud püüavad radikaliseerida ja värvata toetajaid, vahendab Ilta-Sanomat.

Supo poolt jälgitavate terroristliku kahtlusega isikute arv on kasvanud. Kui varem oli neid 350, siis nüüd on neid 370.

Lisaks kodumaistele ohtudele on Supo hinnangul märkimisväärsed ka välisohud. Nii on välismaised luureteenistused suurendanud Soomes töötajate hulka. Soomes on püsivalt kümneid välismaiseid luuretöötajaid, kellele tuleb igal aastal lisaks veel teist samapalju isikuid teostama üksikuid operatsioone.

Lisaks on Soome kogu aeg küberluure sihtmärk. Tehnoloogia kiire areng takistab luure tõrjumist.

Soome-suunaline hübriidmõjutamine on samuti Supo hinnangul aktiivne. Hübriidmõjutamisega tegelevad suurriigid, mis toetavad selliselt oma huvisid ja põhjustavad kahju sihtriikidele.

Hübriidmõjutamine pole Supo hinnangul uus nähtus, aga selle aktiviseerumine ja laienemine on muutnud selle varasemast suuremaks ohuks julgeolekule.

Supo varoitti äärioikeistosta Suomessa: “Yhä enemmän vainoamista ja vihakampanjointia”

Suojelupoliisi on pitänyt ennallaan arvionsa terrorismin uhasta Suomessa. Supo arvioi uhan kohonneeksi, eli tasolle kaksi neliportaisella asteikolla. Supon mukaan on todennäköistä, että Suomessa toimivat terrorismia tukevat verkostot pyrkivät radikalisoimaan ja värväämään lisää kannattajia. Supon seuraamien terrorismin torjunnan kohdehenkilöiden määrä on noussut. Supon mukaan tällaisia ihmisiä on nyt 370, kun aiemmin heitä oli 350.

Kommentaarid
(Külastatud 384 korda, 1 külastust täna)