Soome jõukaim rahvasaadik ostab allahinnatud riideid ja toitu

Soome ettevõtjast rahvasaadik Eero Lehti tutvustas väljaandele Iltalehti oma kogemuste najal, kuidas majanduslikult paremini toime tulla.

Lehti on parasjagu eriti õnnelik, et on leidnud täikalt gaseeritud vee aparaadi 2 euroga. Poes maksab selline asi praegu enne jõule 39 eurot. Paljud inimesed viivad oma vanad asjad müüki ja tahavad neist odavalt lahti saada.

Lehti hakkas kasutatud asju ostma täikadelt ja mujalt juba 40 aastat tagasi. Talle meeldis osta asju, mida enam poest saada polnud, näiteks vanu raamatuid. Teine asi on täikadel see, et sa kunagi ei tea, mida sealt saab, seetõttu on alati üllatusmoment.

Soome koonderakonna Kokoomus liige Eero Lehti on jõukaim rahvasaadik. Lehti ja tema abikaasa Ulpu Lehti ning nende ettevõte Taloustutkimus müüsid 2013. aastal 95 protsenti Suomen Lehtiyhtymä aktsiatest kontsernile Keskisuomalainen 26,1 miljoni euro eest. Tehingu eest maksti rahas.

Lahtile jäi alles turu-uuringutele keskendunud Taloustutkimus. Tehingu eest saadud raha on investeeritud korteritesse, äripindadesse ja börsiaktsiatesse. Ainuüksi kortereid on Lehtil enda jutu järgi „sadakond”. Neid on nii Alpides kui Floridas.

Möödunud aastal teenis Lehti 306 584 eurot tulu ja lisaks dividende 1,6 miljonit eurot.

Lehtil on Heinolas endal kirbuturg. Ta on küll 40 aastat kasutatud asju ostnud, aga kirbuturu omamine polnud mingi omaette eesmärk. Lihtsalt 10 aastat tagasi soetatud äripind tühjenes rentnikest. Selle asemele pidi leidma midagi muud. Lõpuks oli ainus võimalus kirbuturg. Lehti asutas ettevõtte Heinolan Kauppahallit Oy, mis haldab nüüd heinolas Myllyojal 4000 ruutmeetri suurust pinda. Sellest moodustab kirbuturg vaid viiendiku. Lõviosa pinnast võtavad enda alla erinevad outlet-poed. Sealt leib kõike: riideid, sporditarbeid, tööriistu, elektroonikat, mänguasju ja valgusteid.

Vintage’i, antiigi ja kasutatud mööbli jaoks on oma osakond. Tulevikus on kavas hakata tegelema ka oksjonitega, milleks on oma osakond. Lisaks on väike taluturg, kust leiab kohalike tootjate kaupa.

Heinola Myllyoja vana tööstushoone näeb väljast kole, aga seest palju kenam välja. Lehti on aga asja suhtes positiivselt meelestatud, sest Heinolas on ligi 3300 suvilat ja nende omanikud sõidavad tihti mööda. Suvilaomanike jaoks on kavas luua oma grillimaailm ja päiksepaneele müüv osakond. Kusagil 15-20 poodi on veel avamata.

Müügil on ka päris uut kaupa, mis on aga jäänud kusagil seisma ja on odava hinnaga ära antud. Paljud inimesed on aga sellisest kaubast huvitatud, kuna neile pole oluline viimane mood, vaid et hind oleks soodne. Hinnad on Lehti poes 40-90 protsenti tavahinnast odavamad. Säästetud raha saab kasutada millekski muuks.

See ongi Lehti majandusnõuannete põhiline iva – tuleb osta odavalt, kui see on võimalik. Lehtit tuntakse ka selle järgi, et ta ostab toidupoes allahinnatud kaupa. Näiteks kui allahinnatud kaupa saab sügavkülmutada, siis ostab ta rohkem. Samas üritab ta vältida seda, et sügavkülmiku põhja jääb tooteid, mida kunagi ära ei tarvitata.

Nädalapäevadest on parim esmaspäev, mil osta allahinnatud kaupa. Pühapäeviti pole poes palju müüjaid, mistõttu hakatakse esmaspäeval riiuleid läbi käima. Aga see on kaupluseti erinev. Lisaks tasub käia läbi sooduspakkumised. Näiteks on ühes poes müügil merekarbid hinnaga 4,95 kilo – seda tuleb ära kasutada.

Lehti sõnul ongi põhiline saladus toime tulemisel osta võimalikult odavalt, mitte teha rohkem tööd. Eriti madala enesehinnanguga inimestel on aga omadus näidata end läbi tarbimise tugevamana, aga see on väga kulukas ja ohtlik mäng.

Näiteks laste spordiriideid saab osta kümnendiku eest hinnast, mis need uuena maksavad. Loomulikult on lapsel omad nõudmised, aga siin sõltub kõik vanemate oskusest seletada, et kui tahad midagi muud, siis tuleb selleks raha koguda ja ise osta.

Ja veel. Kui perel on huvi oma majanduslikku olukorda parandada, siis tuleks aeg, mis muidu kulub kaubanduskeskustes kulutada kirbuturgudele. Ja osta tasub seda, mida tõenäoliselt aasta jooksul vaja läheb. Näiteks jõulukaunistused on jaanipäeva paiku palju odavamad kui jõuluõhtul.

Suomen rikkaimman kansanedustajan yllättävä puoli: pyörii kirpputoreilla ja haalii laputettuja ruokia – “Kyllä joulukoristeet ovat juhannuksena halvempia!”

Eero Lehden äänessä on ripaus ylpeyttä. Hän kehuu tehneensä hyvät kaupat. Kirpputorilta Lehden matkaan on äskettäin tarttunut sodastreamer kahden euron hintaan. – Sen joulunalushinta on ainakin 39 euroa! Hinnoittelu kirpputoreilla lähtee välillä täysin “pois silmistä” -pohjalta. Joku vaan haluaa eroon jostain tavarasta, josta on tullut riesa, Lehti sanoo.

Kommentaarid
(Külastatud 576 korda, 1 külastust täna)