Karm: Välismaalased panevad Soomes toime kolmandiku kõigist vägistamistest

Kuigi välismaalasi on Soomes kõigest 4,5 protsendi ringis, pandi nende poolt 2017. aastal   toime kolmandik vägistamistest. Peamised kurjategijad on iraaklased ja afgaanid. Ainuüksi Iraaklased panid 2017. aastal toime 12 protsenti kõigist kuritegudest.

Kõik kaheksa Oulu lapse grupivägistamise juhtumi kahtlusalust on välismaalased. Neist kaks on saanud Soome kodakondsuse.

Iltalehti selgitas välja, et Soomes pandi möödunud 2017. aastal toime 2238 seksuaalkuritegu, millest välismaalaste osa oli 529 ehk 26,3 protsenti. Vägistamisi pandi toime 938 ja seal oli välismaalaste osakaal 30,5 protsenti.

Lapse seksuaalseid ärakasautamisi registreeriti 2017. aastal 752, seal oli välismaalaste osakaal 17,7 protsenti.

Eriti tõusevad esile iraaklased, kelle kohta registreeriti möödunud aastal 199 seksuaalkuritegu, mis moodustab 8,9 protsenti kõigist Soome seksulaakuritegudest. Vägistamistes oli iraaklaste osa 11,9 protsenti. Lapse seksuaalse ärakasutamise osas oli iraaklaste osa 7 protsenti. Soome saabus hulgaliselt iraaklasi 2015. aastal.

Iraaklaste suur osakaal on ka vangide hulgas. 2017. aasta 1. mai seisuga oli Soome vanglates 555 välismaalasest vangi, neist 75 olid iraaklased. Rohkem oli vaid eestlasi – 111.

Iraaklastest järgmine grupp seksuaalkurjategijaid on afgaanid. Nende osakaal oli möödunud aastal 1,9 protsenti kõigist seksuaalkuritegudest ja 2,3 protsenti vägistamistest.

Iraaklastele ja afgaanidele järgnevad seksuaalkuritegude poolest rumeenlased ja eestlased (1,25 protsenti), somaallased (0,98 protsenti) ja türklased (0,89 protsenti).

Seksuaalkurjategijad on põhiliselt mehed. Soomes on räägitud, et välismaalaste osakaal on suur, kuna Iraagist ja Afganistanist on tulnud põhiliselt noored mehed, kelle sotsiaalne olukord on nigel. Samas torkab Aafrikast ja Lähis-Idast pärit tulijate puhul silma, et nende meeste seksuaalkuritegevuse tase püsib 10 korda kõrgem ka siis, kui nad on Soome sisse elanud. Uuringud näitavad, et enamuse välismaalaste gruppide puhul püsib kuritegevus ka pärast sisseelamist kõrgem kui see on soomlastel.

IL selvitti: Irakilaisten osuus peräti 12 prosenttia Suomessa vuonna 2017 tehdyistä raiskauksista

Oulun Lapsiin kohdistunut seksuaalirikosaalto järkyttää suomalaisia. Poliisi tutkii kolmea tapausta. Kaikissa tapauksissa uhrina on alle 15-vuotias tyttö. Oulun raiskausringin jäsenet ovat ulkomaalaisia, jotka ovat tulleet aikanaan Suomeen hakemaan turvapaikkaa. Kahdeksasta vangitusta kaksi on saanut Suomen kansalaisuuden. Iltalehti pyysi poliisihallitukselta uusimmat tiedot tiedot ulkomaalaisten tekemistä epäillyistä seksuaalirikoksista.

Kommentaarid
(Külastatud 311 korda, 1 külastust täna)