Kaks välismaalast tungisid Rootsi sõjaväeossa, kus hoitakse Estonia vöörivisiiri

Rootsi mereväebaasis Muskö saarel, kuhu kaks välismaalast ööl vastu pühapäeva tungisid, hoitakse 1994. aastal uppunud parvlaeva Estonia vöörivisiiri. See on nii õudne mälestus, mida isegi Rootsi sõjaväelased vaadata ei taha.

Saar asub Stockholmist veidi lõuna pool. Pärast seda, kui valvur lasi hoiatuslasud õhku, õnnetus sissetungijad kinni pidada, vahendab Ilta-Sanomat.

Isikud olid öelnud, et on turistid ja tahtsid vaadata saarel asuvaid punkreid ning ei teadnud, et sõjavägi seda ala kasutab. Veel pole teada, miks Belgia ja Briti kodanikud tungisid väeossa öösel.

Muskö saarel asub jätkuvalt Rootsi mereväebaas ja seal hoitakse üht ajaloo olulisimat eset, Estonia vöörivisiiri, mille irdumine tõi kaasa 852 inimese hukkumise.

Visiir tõsteti 70 meetri sügavuselt merest üles peale õnnetust ja esialgu seisis see Soomes Hankos. 1999. aasta sügisel annetati visiir Rootsi mereajaloo muuseumile. Algul oli visiir Södertäljes, aga siis viidi Muskö mereväebaasi.

Visiirist taheti teha mälestusmärk, aga sellele oli palju vastuseisu. 2005. aasta sügisel valmis visiirile eraldi angaar, kus seda eset hoitakse. Visiirile seinte ja katuse ümber ehitamine polnud tingitust ilmastikust – seda surma sümbolit oli inimestel lageda taeva all väga halb vaadata.

Pärast Estonia õnnetust on muudetud ja tugevdatud laevade konstruktsiooni, et midagi sellist enam ei juhtuks.

Ruotsalaisessa tukikohdassa säilytetään synkkää palaa Itämeren historiasta – edes sotilaat eivät halua nähdä sitä

Kaksi ulkomaalaista henkilöä tunkeutui sunnuntain vastaisena yönä Ruotsin laivaston tukikohtaan Muskön saarella Haningessa, Tukholman eteläpuolella. Vartijan ampuman varoituslaukauksen jälkeen kiinniotetut henkilöt ovat väittäneet olevansa bunkkereista kiinnostuneita turisteja, jotka luulivat ettei tukikohta ole enää sotilaskäytössä. Julki ei ole vielä tullut, miksi belgialainen ja britti pyrkivät alueelle keskellä yötä.Muskössä on yhä jäljellä laivaston toimintaa.

Kommentaarid
(Külastatud 1,673 korda, 1 külastust täna)