Jelena Välbe ja Juha Mieto leidsid teineteist 30 aastat tagasi

Muidu jääkülmade nõukogude sportlastega harjunud Juha Mieto oli üllatunud, kui nägi esimest korda reibast ja rõõmsameelset Jelena Välbet.

Lahti MM 1989. aastal on jäänud siiani praegu 50-aastase Vene suusalegendi Jelena Välbe mällu. Üks Vene kõigi aegade edukamaid talisportlasi saavutas Lahtis oma esimese täiskasvanute tiitlivõidu. Välbe võitis Lahti MM-il kaks individuaalset kulda (10 ja 30 km vabastiilis sõidud) ja teatevõistluse hõbemedali, vahendab Ilta-Sanomat.

Medalitest rohkem jäi aga meelde kohtumine oma suure iidoli ja ihaldusobjektiga. „Kõik teadsid, et olen hull Juha Mieto järele. Teismelisena kogusin tema pilte. 1989. aasta MM-il andis Juha meile autasud ja andis mulle musi. Ütlesin, et ei pese oma nägu enam kunagi,” ütles Välbe väljaandele Ilta-Sanomat.

1980ndate keskel tippspordiga hüvasti jätnud, praegu 69-aastane Mieto mäletab ise samuti hästi Vene koondise tulesädet. Toona 20-aastase Välbe reibas olek üllatas Soome mitmekordset medalivõitjat.

Mieto oli tüüpilise lääneriikide sportlasena harjunud sellega, et kivinägudega nõukogude sportlased teistega kontakti ei otsi. Võistluspaigas kõiki tervitav Välbe oli aga suur erand.

Mieto mäletab omaaegseid nõukogude suusatippe Galina Kulakovat ja Raissa Smetaninat. Välbe oli nendega võrreldes nagu öö ja päev. Mieto ütleb, et ei tea, mis oli selle põhjus.

Välbe ei teinud saladust, et on Mietost sisse võetud, aga soomlane sai sellest teada alles aastaid hiljem. Mieto tunnistab, et ei teadnud, et on Välbe suur iidol. Neil oli suur vanusevahe (19 aastat), aga kui ta Välbet nägi, siis märkas tema silmades erilist sädet.

Mieto on saanud alati nõukogude sportlastega hästi läbi. 1970ndate keskel oli soomlane koos nõukogude suusakoondisega Gruusias Bakuriani laagris. Lääne-Soomest Kurikkalt pärit suusalegend märgib, et teatud mõttes olid nõukogude sportlased nagu kõik teisedki.

Soomlased olid Bakuriani laagris esimesed välismaalased. Mieto märkas juba seal, kui tore seltskond on tegelikult vene sportlased. Omavahel oli neil tore ja soe suhe. Naised olid naised ja mehed olid mehed.

Võistlustel aga kõik muutus. Neile oli ilmselt antud mõista, et ei tohi palju välja paista. Välbe põlvkond oli juba avatum.

Vene suusaliidu praegune juht Välbe ja pensionipõlve pidav Mieto on kohtunud hiljem paljudel võistlustel, viimati Lahti MM-il 2017. aastal. Mieto räägib, et tal on Jelenaga alati olnud eriline hingesugulus, ükskõik kus nad teineteist kohtavad.

Välbet tuntakse suusamaailmas kui säravat isiksust, kes ajab oma rida. Selline suhtumine on mõjutanud ka Mietot. Ta tunnistab, et Välbe on kilosid juurde võtnud pärast sporditegemise lõpetamist. Välbe naudib elu ega rebesta end. Temast tulvab avatust ja inimlikkust.

Jelena Välben ja Juha Miedon välille syntyi “sielunyhteys” 30 vuotta sitten – “Kaikki tiesivät, että olin hulluna häneen”

Lahden MM-kisat 1989 ovat yhä erityisen hyvin venäläisen hiihtolegendan Jelena Välben, 50, muistissa. Yksi Venäjän kaikkien aikojen menestyneimmistä talviurheilijoista saavutti Lahdessa ensimmäisen aikuisten arvokisavoittonsa. Välbe nappasi MM-kisoissa 1989 kaksi henkilökohtaista kultaa (10 ja 30 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailut) ja viestihopean. Ehkä jopa mitalisadetta paremmin jäi mieleen tapaaminen pitkäaikaisen esikuvan ja ihastuksen kanssa.

Kommentaarid
(Külastatud 2,139 korda, 1 külastust täna)