Hesburger toob turule lihavabad burgerid

Hesburgeri asutaja Heikki Salmela toob seoses kliimamuutuse vastase võitlusega tuleval aastal turule lihavabad burgerid. Edaspidi on võimalik tellida lihavabalt kõiki tooteid.

Heikki Salmela ütles väljaandele Maaseudun Tulevaisuus, et isegi burgerirestoran võib loobuda lihast, kui tarbijad seda soovivad.

Salmela sõnul on kavas luua taimsest valgust nii maitsev pihv, et seda sööksid isegi tavalised lihasööjad. Tema väitel on vaja tõsta inimeste teadlikkust kliimamuutusest ja seda saab teha lihavabade toodete abil.

Salmela sõnul on peamine probleem selles, et keskkonna kahjustamine on praegu liiga odav. Tema väitel on kõige lihtsam harjumusi muuta raha kaudu. Asi ei muutu enne, kui kehtestatakse keskkonna kahjustamise eest suuremad maksud. Toitu raisatakse ka seetõttu, et see on liiga odav.

Hesburger investeeris Kaarinas asuvasse taimse proteiini tehasesse 10 miljonit eurot. Energiat saab tehas päiksevalgusest. Kui varem kasutati taimsete toodete toorainena ainult sojat, siis nüüd katsetatakse ubade ja hernestega. Oma tehase rajamine aitab tulevikus vähendada kulusid ja hoida toodete hinda madalamal.

Salmela sõnul on taimsed tooted olnud seni liiga kallid. Kui pakkumine kasvab, siis hind langeb.

Kui varem kasutas Hesburger oma toodetes vaid kodumaist liha, siis kümmekond aastat tagasi poliitika muutus. Muudatus võimaldas aastas kokku hoida 1,5-2 miljonit eurot. Kodumaist liha ei jätkunud enne seda piisavalt. Praegu on Hesburgeri kasutatav kanaliha pärit Euroopa Liidust. Loomaliha tuleb Soomest ja Taanist ning sealiha on Soome päritolu. Hesburgeri 75-grammine loomalihapihv on aga alati kodumaine. neid kasutatakse näiteks rukkiburgerites, suurtes peekoniburgerites ja megaburgerites.

Hesburgeri kett on ka muus osas mõelnud keskkonnakaitsele. Näiteks smuutitopsid valmistatakse maisitärklisest ning joogikõrsi tuleb kassast eraldi küsida. Plasttoodetele otsitakse alternatiive. Hesburgeri toodetes kasutatakse ainult vabapidamisel kanade mune. Hesburgeri restoranides kasutatavast praadimisrasvast valmistatakse biodiislit.

Hesburger on keskkonnakaitse kohta teinud eraldi video:

Hesburgerin perustaja Heikki Salmela haluaa ympäristöveron: “Hampurilaisketjukin voi luopua lihasta, kun kysyntä kasvistuotteille löytyy”

Voisiko hampurilaisketju luopua lihasta? Hesburgerin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Heikki Salmelalle suunta on selvä. Ainakin lihan syöntiä on vähennettävä. “Haluamme luoda kasviproteiineista niin loistavan pihvin, että lihansyöjäkin saa siitä lihan veroisen kokemuksen, tai jopa paremman. Ihmisten tietoisuutta ilmastonmuutoksesta on lisättävä ja asiakkaille on annettava mahdollisuus parempiin valintoihin.

Kommentaarid
(Külastatud 931 korda, 1 külastust täna)