Eesti kirjanikud käisid Soome presidendi vastuvõtul

Soome presidendi vastuvõtule olid kutsutud Eesti kirjanikud Imbi Paju ja Mika Keränen.

Paju kirjutab sotsiaalmeedias, et esimest korda ajaloos vist kutsuti Eesti kirjanik Soome presidendi lossi Soome iseseisvuspäeva peole ja kohtab seal Mika Keräneni, kes on küll soomlane ja Soome kodanik, aga kirjutab eesti keeles Eesti ja Soome lastele…

Tartu linnakirjanik Mika Keränen valiti tänavu aasta välissoomlaseks.

Paju jagab tänusõnu moekunstnik Kärt Summatavetile, kleidi disainerile Tiina Kannistule ning soenguseadjale Stephanie Korhonenile.

Kirjanik, filmirežissöör ja ajakirjanik Imbi Palju valis Soome iseseisvuspäeva vastuvõtule käsitöökunstniku Tiina Kannisto kleidi. Kannisto on pärit Lääne-Eestist Haapsalust ning tema looming on seotud looduse ja keskkonnaga, teemadega, mis on tänavu kesksed Soome iseseisvuspäeva vastuvõtul.

Paju kleit on musta värvi ning sellele on käsitsi siidiga tikitud Põhja-Eesti rahvuslikud lillemustrid, mis sümboliseerivad loodust, ilu, igavikku, ajalugu ja mäletamist.

Kleidi juurde kuuluva rinnaehte on disaininud rahvusvaheliselt tuntud Eesti ehtekunstnik ja filosoofiadoktor Kärt Summatavet. Ehte punane nähtav osa on akrüülist ning see on kinnitatud hõbedasele alusele. Akrüül on taaskasutatav materjal ning edastab meile sõnumi, et kõik see, mis avalikkuse eest varjul, peaks olema ehtne. Ehte õis on saanud inspiratsiooni Eesti rahvaloomingust ja sellel leidmine loodusest sümboliseerib tarkust, õnne ja küllust. Lill õitseb ainult vabaduses.

Hõbedased kõrvarõngad sümboliseerivad Põhjala maastikku, kust tõusevad esile eri arhetüübid ja maailma loomine. Kleit ja ehted moodustavad terviku ja esindavad kirjaniku väärtusi. Tänapäeva maailmas on palju halba, millel on toores jõud.

Kirjanik Paju lisab, et me peaks valima headuse, armastuse ja loodusväärtused. Neis on palju õrnust ja empaatiat, mistõttu ei saa nad vajuda halbade mõtete alla.

Soengu ja meigi on teinud noor soome meigikunstnik Stephanie Korhonen ning see täiendab kleidi ja ehete sõnumit.

Soome president Sauli Niinistö pärjas 2013. aastal kirjaniku ja filmirežissööri Imbi Paju Lõvi rüütelkonna I järgu rüütlimärgiga.

Kommentaarid
(Külastatud 487 korda, 1 külastust täna)