Venemaa blokeeris NATO õppuste ajal Soomes GPS-i tööd

Venemaa blokeeris Norras toimunud NATO õppuse ajal GPS-i tööd. Soome ametkonnad häire allikat ei avaldanud, küll aga avalikustasid asja Norra ametivõimud.

Soomes anti alates nädala alguses esimest korda ajaloos hoiatus lennukitele GPS-i töö häirete kohta. Hoiatus puudutas piirkonda Lapimaal Rovaniemist põhja pool kuni Norra piirini ja Kittiläst ida poole kuni Vene piirini, vahendab Yle.

Hoiatuse avalikustas teisipäeval Soome lennuohutuse eest vastutav asutus ANS Finland (Air Navigation Services Finland).

Tegemist oli lennukitele antava NOTAM (Notice To Airmen) hoiatusega, mis algas teisipäeval ja kestis kuni kolmapäeva hilisõhtuni.

ANS Finland sai asja kohta infot Soome kaitsejõududelt. Info avaldati kohe pärast selle saabumist. Info oli selline, et Põhja- ja Kirde-Soomes oli GPS-i signaal ebausaldusväärne. Igaks juhuks anti hoiatus suurele alale, et lennupiloodid oleks teadlikud ja ei tugineks ainult GPS-ile.

GPS-i häirete eest Põhja-Norras teatas läinud reedel juba Norra väljaanne The Barents Observer. Norras anti hoiatus välja juba oktoobri lõpus. Samal päeval algas Norras NATO suurõppus Trident Juncture 2018. Õppus lõppes sel kolmapäeval ja õppusel osales ka Soome.

Norras on hoiatus veel jõus ja kestab kuni tänase, reede õhtuni. Norra hoiatus puudutab Vene ja Soome piiri lähedal asuvat Kirkkoniemi lennuvälja ohutustsooni. See ulatub Soomes kuni Inarijärve kirdeosani.

Norras märgati selles piirkonnas GPS-i häireid ka aasta tagasi. Norra ametivõimude info kohaselt tulevad häired Venemaalt.

Möödunud sügisel teatas asja kohta Norra teabeamet Nkom. Soome teabeamet teatas tookord, et pole sellist infot saanud. Nüüd teatas Soome teabeamet, et selline info oli siiski olemas, aga Soomes häirete tõttu keegi ei kannatanud.

Norra ja Soome ametivõimude kinnitusel ei kujutanud GPS-i häire ohtu lennuliiklusele, kuna lennukitel on ka muud navigeerimisvahendid peale GPS-i. Soome ametivõimude kinnitusel ei mõjutanud häired üle Lapimaa kulgevate lendude hulka.

Venäjän GPS-häirintä ulottui Lappiin Naton sotaharjoituksen aikana

Norjan viranomaisten mukaan vastaavaa häirintää on tullut Venäjältä. Suomen viranomaiset vaikenevat lähteestä.

Kommentaarid
(Külastatud 396 korda, 1 külastust täna)