USA-s on algatatud kohtuasjad surmaravimi Oxycontini tootjate vastu

Aastal 1995 tõi USA jõukaimate hulka kuuluv Sacklerite pere turule imeravimiks tituleeritud Oxycontini, mida müüdi ja müüakse siiani kui valuvaigistit. Tegemist on aga ohtliku sünteetilise opioidiga, mis on sõltuvust tekitava mõju tõttu hauda viinud sadu tuhandeid ameeriklasi.

Oxycontini müüakse ka Soomes. Seda on välja kirjutatud 42 000 soomlasele. Ravim oli algselt mõeldud vähihaigetele surmaeelsete valude leevenduseks, aga hiljem turundati seda lausa kui põletikuvastast ravimit, vahendab Helsingin Sanomat.

USA väljaanne The New Yorker kirjutas aasta tagasi, kuidas Sacklerite pere müüb seda ravimit praegu arengumaadesse jutuga, et see ei tekita sõltuvust. Ravimit müüakse ka Eestis, selle toimeaine on oksükodoon.

Ocycontini tootva Sacklerite suguvõsa kohta palju ei teata, kuna nad on varju hoidnud. Tegemist on aga USA ühe jõukaima suguvõsaga, kelle varandus on tulnud just Oxycontini müügist. Ravimi tootja on Sacklerite firma Purdue Pharma.

Ravimit on müüdud põhiliselt arstide kaudu, kus arstid muutusid ravimi müügiesindajateks. Pärast seda hakkasid sama skeemi kasutama ka teised ravimifirmad.

Purdue Pharma samas teadis ravimi kahjuliku mõju kohta juba 1990ndate aastate lõpus, aga seda infot varjati avalikkuse eest. Kulus paar aastakümmet, enne kui maailma silmad avanesid.

Oxycontini ja teiste sarnaste ravimite üleannuse tõttu suri aastatel 1999-2006 kokku üle 200 000 ameeriklase, seda on neli korda enam kui suri sõdureid Vietnami sõjas. Viimasel ajal on plahvatuslikult kasvanud fentanüüli üleannuse tõttu surnud ameeriklaste arv. Uuringute järgi on 80 protsenti fentanüülisõltlastest alustanud Oxycontini taoliste ravimitega. Kui Oxycontini kasutamist hakati piirama, läksid inimesed üle fentanüüli peale. Mehhiko kartellid tabasid selle ära ja fentanüül paisati turule veel odavamalt kui olid olnud ravimid. Alates sellest ajast on surnute arv kasvanud püstloodis.

USA opioidiepideemia pole veel taltunud, aga juba on hakatud otsima süüdlasi. Näpuga näidatakse üha rohkem Purdue Pharma omanike peale. Kuivõrd see on perefirma, mitte börsiettevõte, siis osutatakse konkreetsetele isikutele. Kuigi Sacklerid väldivad avalikkust, on nende nimed mitmel pool maailmas tuntud.

Sacklereid ootavad nüüd ees kohtuprotsessid, mis oma mastaapidelt meenutavad tubakatootjate vastaseid protsesse. Teadaolevalt on Sacklerid juba maksnud välja hiigelhüvitisi, kuna rahast hindavad nad rohkem oma privaatsust. Viimasel ajal on algatatud aga kohtuasju otse Sacklerite, mitte nende firma vastu. Hagejate hulgas on terve Massachusettsi osariik. Hagi on esitatud otse Sacklerite vastu, kuna nemad on võtnud firmast välja saadud tulu.

Vastutust peab kandma ka USA ravimijärelvalveasutus FDA, mis andis nõudoleku ravimi müügiks. Lisaks vastutavad ka arstid, kes neid ravimeid välja kirjutasid.

Ent ka Sacklerid ei maga. Tänavu sügisel tuli uudis, et Richard Sackler on patenteerinud uue ravimisõltuvust raviva ravimi.

Vuonna 1995 salaperäinen Sacklerin suku toi markkinoille kipulääkkeen, jota kaupattiin aggressiivisesti vaaroista huolimatta – Nyt perhettä syytetään satojentuhansien amerikkalaisten kuolemasta

Puutarha on niin kaunis, että jo kuva siitä tyynnyttää mielen. Pensasaidan takana kasvaa pitkävartisia rautayrttejä, kesäkynttilöitä ja laukkoja eli pitkävartisia sipulikukkia. Unikkoa ei näy. Kuva on julkaistu aikakauslehti Voguessa ja koottu myöhemmin kirjaan Vogue Living: Country, City, Coast. Mainos (Teksti jatkuu alla) Puutarhajulkaisu Gardenista siteeraa kirjaa ja kertoo, että ­Jacqueline Sackler ja Mortimer Sackler Jr.

Kommentaarid
(Külastatud 2,739 korda, 1 külastust täna)