Üle 400 000 soomlase võtab depressiooniravimeid, ja nendest on isegi abi

Soome sotsiaalkindlustusameti Kela andmetel võtab depressiooniravimeid üle 400 000 inimese. Nende ravimitega on seotud palju eelarvamusi, aga paljud soomlased on neist abi saanud, näiteks läbipõlemise korral.

Depressiooniravimeid kasutanud 26-aastane soomlanna Riikka räägib, et depressiooniravimitega seotud eelarvamustest peaks rääkima avalikult. Väärarusaamad võivad näiteks tekkida sellest, et inimesele on välja kirjutatud vale ravim, vahendab Yle.

Rääkima peaks näiteks sellest, et paljud inimesed leiavad enda jaoks sobiva ravimi, aga paljude jaoks sobivat ravimit ei leidugi.

Soome ravimiameti Fimea info kohaselt pole suurt muutust depressiooniravimite kasutamises pikka aega olnud. Kui nende ravimite kasutajad loevad mõnda artiklit nende kahjuliku mõju kohta, võivad nad kasutamise lõpetada.

Arstide arvates on Soomes diskussioon depressiooniravimite üle polariseerunud, muutunud must-valgeks. Kogemused on kas head või halvad. Tegelikkuses saab kasu suur hulk inimesi ja ainult väike osa ei saa.

Praegu on inimestel lihtsam saada depressiooniravimeid ja diagnostika on paranenud. Ravimite alal on teadlikkus paranenud.

Soomlanna Riikka hakkas depressiooniravimeid võtma kaks ja pool aastat tagasi, kui teda tabas läbipõlemine. Ta õppis koolis bioloogia ja keemia õpetajaks, aga oli ühel hetkel nii läbi, et ei suutnud enam õppida ega töötada. Ta ei suutnud voodist tõusta ja pidi otsima abi. Tal diagnoositi depressioon.

Riikka sõnul on depressiooniravimitest vähe räägitud, eriti kõrvalmõjudest. Riikka sõnul oli algul ravimist abi, aga siis poolteist aastat ei muutunud midagi ning avaldusid kõrvalnähud. Lõpuks selgus, et ravim polnud päris sobiv. Lõpuks sai ta abi psühhiaatriakliinikust, kus täpsustati kogust.

Enamusel depressiooniravimitest on kõrvalnähud, mis aga peaks kaduma mõne päeva või nädala jooksul. Levinumad kõrvalnähud on halb enesetunne, higistamine, kõhuhädad ja peavalu.

Depressiooniravimite tarvitamise lõpetamine võib olla samuti probleemne, sest päevapealt ära jätta ei saa, seda tuleb teha järk-järgult. Lõpetamise peale võib kuluda kuu aega.

Depressioon on väga levinud haigus ja igaüks võib sellesse haigestuda. Seetõttu on vajalik sellest haigusest avameelselt rääkida, mida Riikka teeb oma blogis.

Yli 400 000 suomalaista käyttää masennuslääkkeitä: Riikka Matikainen, 26, sai niistä avun ja kertoo kohtaamistaan virhekäsityksistä

Masennuslääkkeisiin liittyvässä keskustelussa on asiantuntijoiden mukaan parantamisen varaa.

Kommentaarid
(Külastatud 359 korda, 1 külastust täna)