Ukraina ähvardab Venemaad sõjaga, Lääneriigid on vait

Ukraina president Petro Porošenko ähvardas teisipäeva õhtul tele-esinemises Venemaad täiemõõdulise sõjaga, aga Lääneriigid on täielikult vait.

Euroopa Liit ega USA pole taotlenud täiendavaid sanktsioone Venemaa vastu ja nõutud on vaid Ukraina laevade ja meremeeste vabastamist. Ukraina on juba varem nõudnud lisasanktsioone, aga Lääneriigid pole sellest välja teinud, räägib väljaandele Ilta-Sanomat Soome välispoliitika instituudi programmijuht Arkady Moshes.

Moshes lisab, et Ukrainale küll tuntakse kaasa, aga diplomaatilises mõttes on Venemaa võitnud, kuna keegi ei julge Venemaa vastu minna. Läänemaade juhid teavad, et Venemaa on valmis kasutama sõjalist jõudu ja seda tahetakse vältida.

Euroopa Liidu riigid polnud veel teisipäeva õhtuks jõudnud valmis saada ühispöördumist, milles oleks nõutud Ukraina laevade ja meremeeste vabastamist. See tuleb asjaolust, et Euroopa on Venemaa teemal lõhestunud: osa liikmesmaid soovib suhete normaliseerimist.

Eri ELi liikmesmaadest on tulnud seisukohti, milles nõutakse Ukraina aluste ja meremeeste vabastamist, aga lisasanktsioonidesse suhtutakse ettevaatlikult. Kõige teravam on Ukraina küsimuses olnud Eesti president Kersti Kaljulaid.

Euroopa Liidu eesistujamaa Austria välisminister Karin Kneissl ütles, et juhtunut analüüsitakse ja lisasanktsioonide asja arutatakse detsembris.

USA on samuti vältinud sanktsioonide teemat. USA välisminister Mike Pompeo nimetas Venemaa käitumist agressiivseks. USA president Donald Trump ütles, et on kahetsusväärne, et olukord on pingestunud.

Trump peaks kohtuma Vene presidendi Vladimir Putiniga nädala lõpus G20 maade kohtumisel Argentiinas. Trump vihjas teisipäeva õhtul, et võib kohtumise Vene agressiooni tõttu ära jätta.

Vene televisioonis esinenud Ukraina mereväelased tunnistasid, et Ukraina poolt oli tegemist provokatsiooniga. Meremehed ütlesid, et Vene rannavalve oli neid hoiatanud.

Ukraina laevastiku komandör Ihor Vorontshenko ütles selle peale, et meremehi on pandud valeütlusi andma. Ukraina julgeolekuagentuur SBU kinnitas, et laevadel olid ka Ukraina vastuluure ohvitserid. Üks neist ohvritseridest oli saanud raskelt vigastada, kui Vene lennuk lasi Ukraina laevade pihta kaks raketti.

Ukraina Venemaaga piirnevates oblastites kuulutati tänasest välja sõjaseisukord.

Asiantuntija: EU lähes mykkä Venäjän hyökkäyksen edessä – “Diplomaattisessa mielessä Venäjä voitti”

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko varoitti tiistai-iltana antamassaan haastattelussa “täyden mittakaavan sodasta” Venäjän kanssa. Poroshenkon mukaan Venäjä on lisännyt läsnäoloaan Ukrainan rajalla ja rajalle lähetettyjen venäläisyksiköiden määrä on “kasvanut dramaattisesti”. - Rajamme viereisiin tukikohtiin sijoitettujen [venäläisten] tankkien määrä on kolminkertaistunut, Poroshenko sanoi AFP:n mukaan.Poroshenko oli jo aiemmin vaatinut lisäpakotteita Venäjälle, joka valtasi väkivaltaisesti kolme ukrainalaisalusta sunnuntaina Krimin niemimaan edustalla ja pidätti 24 ukrainalaista.

Kommentaarid
(Külastatud 1,713 korda, 1 külastust täna)