Tuleval kevadel tuleb Soomes NATO õppus

Eeloleval, 2019. aasta kevadel korraldatakse Soomes NATO õppus Bold Quest. Sellel NATO õppusel osaleb paarkümmend riiki. Õppus toimub Soomes, aga seda juhitakse USA-st.

Tegemist on esimese sellelaadse õppusega Soomes ja seetõttu on see tekitanud palju elevust. Õppus algab aprillikuus ja kestab paar kuud, vahendab Ilta-Sanomat.

Õppusest Bold Quest võtab osa ligi 2000 sõjaväelast, kellest ligi 700 on soomlased. See on kalleim õppus Soomes järgmisel aastal, mis maksab 4,5 miljonit eurot. Kokku on järgmisel aastal Soome kaitseväe õppuste eelarve 10,8 miljonit eurot.

Õppusega kaasneb „kaitseväelise” infrastruktuuri rajamine Soome. Mida see täpselt tähendab, seda ei avalikustatud. Üks sellistest elementidest on sidevõrgud, mille abil saab kontrollida relvasüsteemide tegevust. Sellised võrgud pole tundlikud elektroonilistele häiretele, erinevalt raadioühendustele. See infrastruktuur jääb pärast õppust Soome territooriumile.

Õppuseid Bold Quest on korraldatud alates 2001. aastast ja ainult USA territooriumil. Nüüd toimub see õppus Soomes ja sellest võtavad osa sõjaväelased eri riikidest: lisaks USA-le ja Soomele veel NATO maad Belgia, Kanada, Taani, Prantsusmaa, Suurbritannia, Saksamaa, Itaalia, Läi, Leedu, Holland, Norra ja Poola ja väljastpoolt NATO-t veel Austraalia, Uus-Meremaa ja Araabia Ühendemiraadid.

Ensi keväänä Suomessa järjestetään poikkeuksellinen ja kallis sotaharjoitus – tästä on kyse Naton ja Suomen Bold Questissa

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd) haluaisi lisätietoja ensi vuonna Suomessa järjestettävästä laajasta Bold Quest -harjoituksesta, johon osallistuu alustavan tiedon mukaan toistakymmentä maata ja puolustusliitto Nato. Kari ihmettelee harjoituksessa sitä, että Suomi on isäntämaa, mutta Yhdysvallat on johtaja. Kari kertoo kysyneensä asiantuntijoilta puolustusvaliokunnan kokouksessa, onko Suomen maaperällä pidettyä harjoitusta aiemmin johtanut jokin toinen maa.

Kommentaarid
(Külastatud 168 korda, 1 külastust täna)