Trump käis Kalifornia põlengualal, kiitis Soome metsahooldust

USA president Donald Trump külastas Kalifornia põlenguala ja kiitis Soome metsahooldust, kus tegeletakse aktiivselt lehtede riisumisega.

Trump ei süüdistanud Kalifornia põlengutes mitte kliima soojenemist, vaid kehva metsahooldust. Trump ütles, et Soomes selliseid probleeme pole, kuna seal riisutakse hoolikalt lehti, vahendab Newsweek.

Trump ütles, et väga tähis on puudealune korras hoida. Ta viitas teistele riikidele, kus sellega probleeme pole.

Trump ütles, et oli äsja kohtunud Soome presidendiga, kes oli öelnud, et soomlased on metsarahvas ja hoolitsevad palju metsa eest. Nad rehitsevad ja korrastavad ja teevad väga palju, märkis Trump soomlasi kiites.

Trump ütles intervjuus telekanalile Fox News, et ta nägi tuletõrjujaid puude alt lehti riisumas. Neid lehti, väiksemaid põõsaid ja umbrohtu oleks pidanud juba varem riisuma. Siis poleks tuli edasi liikunud.

Kui Trumpilt küsiti kliimamuutuse kohta, siis ütles ta, et see mõjutab vähe. Suurem probleem on majandamine.

Hiljutine põleng Kalifornias nõudis vähemalt 71 inimelu ja on olnud kõige laastavam viimase vähemalt 100 aasta jooksul. Enam kui 1000 inimest on veel kadunud ja põlenud on metsa ligi 70 000 hektarit.

Nädal aega tagasi lubas Trump sotsiaalmeedia postituses võtta Kalifornialt raha ära, kui osariigis ei parandata metsa majandamist. Tema väiteid peeti asjatundmatuteks.

Soome president ütles väljaandele Ilta-Sanomat, et oli suhelnud Trumpiga eelmisel nädalavahetusel Pariisis ja siis oli juttu ka metsatulekahjudest ning Niinistö ütles, et Soomes on korralik metsade majandamine ning järelvalve. Niinistö oli öelnud, et metsadega tegeletakse hoolikalt. Mingist lehtede riisumisest polnud aga juttu.

Niinistö sõnum oli Trumpile olnud, et kuigi Soome on metsamaa, siis tegeletakse hoolikalt metsade valvega ja nõnda välditakse suuremaid tulekahjusid. Tähtis on ka metsasihtide võrgustik. Samuti mängivad olulist rolli vabatahtlikud tuletõrjujad.

Soome metsaspetsialistide väitel tegeletakse Soomes lehtede riisumisega vaid aedades ja parkides, aga mitte metsas. Riisumine aga pole metsade puhul mingi hooldusliik. Ilmselt ajas Trump omavahel segamini riisumise ja harvendusraide. Harvendusraiete käigus eemaldatakse Soomes kolmandik kuni pool kasvavatest puudest. See vähendab metsade tuleohtlikkust ja lisab elujõudu. Ilma harvendamiseta osa puudest sureksid ja oleksid tuleohtlikud.

Enamus metsapõlenguid puhkeb inimtegevuse tagajärjel. Selleks võib olla hooletu tuletegemine, suitsetamine või metsamasinate kettide sädemed. Venemaa metsapõlengute põhjustajana on aga märgitud äikest.

Donald Trump says Finland doesn’t have California wildfires problem because “they spent a lot of time on raking”

In a press conference Saturday afternoon in Northern California President Donald Trump did not blame climate change for the deadliest wildfire the nation has seen in a century, but said instead that Finland doesn’t have the same problem because “they spend a lot of time on raking” leaves.

Donald J. Trump on Twitter

Incredible to be with our GREAT HEROES today in California. We will always be with you! https://t.co/B1MCTF83Zf

Kommentaarid
(Külastatud 229 korda, 1 külastust täna)