Suur häda: Lapimaal pole lund

Lumepuudus on tänavu Lapimaal teadaolevalt suurem kui kunagi varem. Kuigi hooaeg on alanud, pole lund praegu Lapimaal praktiliselt mitte kusagil. Ette tellitud põdra- ja motokelgusafarid tuleb lumepuudusel ära jätta.

Ilmavaatlusi on Soomes tehtud regulaarselt alates 1961. aastast ja alates sellest ajast pole kunagi olnud nii vähe lund novembri keskpaigas kui praegu, vahendab Yle.

Lapimaal on praegu kõige rohkem lund 2-5 sentimeetrit. Lumepuudus vaevab kõige rohkem elamusmatkade korraldajaid. Üritusi hakatakse korraldama tavaliselt juba novembri alguses. Kuu keskel käib tegevus tavaliselt juba täie hooga. Tänavu aga midagi veel ei toimu.

Ettevõtjad on pidanud üritusi ära jätma või korraldama midagi muud. Klientidele on saadetud sõnumid, et lund ei ole ja kelgusafarit või huskysõitu korraldada ei saa. Ning siis tuleb klientidele see kompenseerida, raha tagasi maksta.

Saanide asemel veavad koerad nüüd ratastega kärusid ja turistidel on imestusest silmad suured. Ratastel kärudega on võimalik kuidagi lumeta aeg üle elada.

Saane aga ei saa ilma lumeta üldse kasutada. Mõnes kohas on välja toodud üle talve hoitud lund ja seda saaniteele veetud. Põhjapõdrad veavad ainult saane, neile pole ratastel kärusid veel tehtud.

Novembri lõpus algab Lapimaal kõige aktiivsem periood, aga seni pole teada, kas selleks ajaks lund tuleb. Loodetakse, et teavaisa lõpuks lumekraanid avab. Kui lund ei tule, siis aetakse läbi üle talve hoitud lumega. Safarid on siis lühemad, aga kuidagi saadakse hakkama.

Ennätyksellinen lumettomuus piinaa Lapin matkailuyrityksiä – maa ei ole ollut milloinkaan mittaushistoriassa näin musta

Lapissa ei ole tällä hetkellä lunta käytännössä missään. Tilattuja poro- ja moottorikelkkasafareja ei pystytä ajamaan luonnossa ollenkaan.

Kommentaarid
(Külastatud 232 korda, 1 külastust täna)