Soomes tahetakse võtta kasutusele migrandi-Tinder

Soome siseministeerium kaalub varianti, et võtta kasutusele migrandi-Tinder, mille abil tööandjad saaksid omale leida pagulaste hulgast sobiva töötaja.

Migrantide töölerakendamisel võetakse õppust Kanadast, kus on selles vallas pikaajalised kogemused. Nii näiteks registreeritakse seal maaletulijad vastavalt keeleoskusele ja ametialasele võimekusele, vahendab Ilta-Sanomat.

Kanada meelitab sisse heade keele- ja ametialaste oskustega inimesi ja huvilised registreeritakse eraldi portaalis. Kanada positiivne kogemus innustab nüüd sarnast süsteemi rakendama Soomes, et tööandjad ja tööotsijad teineteist paremini üles leiaksid.

See oleks omamoodi migrandi-Tinder, ütles siseminister Kai Mykkänen.

Idee on selline, et Soomest huvitatud isik saaks oma andmed sisestada selleks ette nähtud veebi, ametivõimud saaks asja üle vaadata ja kui teda Soomes vajatakse, siis lisatakse ta heaks kiidetud taotlejate hulka.

Kui mõni Soome ettevõte leiab süsteemist endale sobiliku töötaja, siis läheb lubade hankimine juba lihtsalt.

Praegu saab tööluba taotlema hakata alles pärast seda, kui tööandja on töötaja leidnud. Loa saamine kestab mitmeid kuid.

Lõpptulemus oleks siis kontrollitud kataloog isikutest, kes täidavad teatud eeldused. Süsteemi abil oleks lihtsam omale töötajaid leida väljastpoolt Euroopa Liitu just väiksematel ettevõtetel.

Uue süsteemiga jääb alles ka senine Soome tööletuleku skeem. Uus süsteem on praegu veel idee tasandil ja nüüd on vaja välja selgitada, kas Soome-suguses riigis oleks sellele piisavalt nõudlust ja kas selle ülalpidamisega peaks tegelema riik.

Sisäministeriössä ideoidaan nyt “maahanmuuton Tinderiä”

Mahdollisten maahanmuuttajien pisteytyksessä on haettu oppia Kanadasta. Maassa on hyviä kokemuksia järjestelmästä, jolla maahan tulijoita pisteytetään esimerkiksi kielitaidon ja ammattiosaamisen mukaan. Kanada pyrkii aktiivisesti houkuttelemaan maahan osaavaa ja kielitaitoista työvoimaa. Hakijat pisteytetään erityisessä hakuportaalissa. Kanadan kokemukset ovat innoittaneet sisä- ja työministeriöt ideoimaan järjestelmää, jossa kiinnostuneet maahantulijat ja työvoimaa tarvitsevat työnantajat voisivat löytää toisensa.

Kommentaarid
(Külastatud 513 korda, 1 külastust täna)