Soomes suureneb sissetulekuta inimeste arv, enamus neist välismaalased

Sissetulekuta maksukohuslaste arv on Soomes paari aasta jooksul kasvanud 15 000 inimese võrra ja möödunud aastal oli neid kokku 161 000.

Enamik sissetulekuta maksukohuslastest on välismaa kodanikud – neid on üle 100 000. Need on isikud, kes on olnud Soomes tööl või õppimas või omavad Soomes kinnisvara, vahendab Yle.

Teine suurem rühm sissetulekuta inimesi on Soome kodanikud, kes elavad maksuvabadest toetustest või vanemate või elukaaslase kulul.

Kolmas rühm on Soome kodanikud, kes on läinud välismaale käima, õppima või tööle ja võtnud oma elukaaslase kaasa. Neid on kümneid tuhandeid.

Vanuseliselt on sissetulekuta inimesed valdavalt nooremad, 20ndates või 30ndates eluaastates.

Maksuamet ei arvesta ilma sissetulekuta inimesteks pensionäre ja töötutoetuste peal olevaid inimesi, kuigi mõnel on tulud väga väiksed. Sellele vaatamata on nii pensionid kui töötutoetused maksustatav tulu.

Tõelised sissetulekuta inimesed aga on Kela toetuste peal. Toimetulekutoetus maksu alla ei lähe, samuti eluasemetoetus ja elatisabi, mistõttu nende saajad on maksuameti silmis sissetulekuta. Neid toetusi taotletakse siis, kui muid sissetulekuid pole, näiteks töötutoetus on ära võetud.

Töötutoetuse kadumine ongi enamasti põhjus, miks inimesed hakkavad taotlema toimetulekutoetust. Enamasti on nad üksi elavad keskealised Soome kodanikud ja mehed. Selliseid pikaajalisi toimetulekutoetuse saajaid oli Soomes möödunud aastal 8400.

Ilma sissetulekuta üksi elava inimese toimetulekutoetus ja eluasemetoetus on kokku keskmiselt 1031 eurot kuus. Ilma sissetulekuta ühe lapsega üksikvanema (kes ei saa elatist) toetus on keskmiselt 1733 eurot kuus (toimetulekutoetus+eluasemetoetus+lapsetoetus+elatisabi).

Sissetulekuta inimeste arv kasvab ka seetõttu, et välismaalt tuleb Soome palju inimesi, kes lahkuvad ja jätavad selle registreerimata, mistõttu on nad maksuameti silmis jätkuvalt maksukohuslased.

Sissetulekuta inimesed pole ainsad, kes ei maksa Soomes makse. Igal aastal registreeritakse ka selliseid maksumaksjaid, kes saavad tulu, aga maksu ei maksa. See tähendab, et kõiksugu soodustused on viinud maksustatava tulu lõpuks nulli. Selliseid maksukohuslasi on igal aastal 180 000 ringis.

Koos sissetulekuta inimestega oli Soomes eelmisel aastal kokku ligi 340 000 maksukohuslast, kes ei maksnud ühtegi eurot maksu.

Nollatuloisten määrä nousussa – 160 000:lla ei ollut lainkaan veronalaisia tuloja viime vuonna

Suurin osa nollatuloisista on ulkomaalaisia.

Kommentaarid
(Külastatud 934 korda, 1 külastust täna)